Ministerul Educației a luat o hotărâre de ultim moment care vizează școlile din toată țara. Aceasta a fost adoptată de către Guvernul României și prezentată oficial. Astfel, noile teste de salivă pentru depistarea COVID-19 ar putea fi utilizate, fără obligație, chiar și de profesori, dar în principal doar de personalul medical și numai în baza unor norme metodologice, care vor fi stabilite de Ministerul Sănătății, însă și a unui instructaj special.
Sorin Cîmppeanu, ministrul Educației, spune ca aceste teste de salivă sunt atât de ușor de folosit încat elevii ar putea să le folosească și singuri, desi probabil că nu este indicat. Ei pot fi însă asistați de către profesori, dacă vor dori să facă acest lucru în mod voluntar. Totodată, vor fi instruiți în prealabil pentru ca rezultatul să fie unul cât mai exact. Personalul medical va fi cel care va administra testele de salivă în principal.
„Chiar dacă sunt proceduri simple de administrare a acestor teste, am văzut în țările occidentale – şi apropo, testele din lotul 1 sunt teste utilizate în Germania, în Franța și în Portugalia – am văzut că ele pot fi chiar autoadministrate de elevi și chiar de către elevi cu vârstă mică.
Însă acest lucru trebuie să se facă sub supravegherea unui adult. Acel adult trebuie să beneficieze de un instructaj minim și e vorba de adulți care sunt în școli. Fac apel încă o dată la colegi să aibă disponibilitate pentru a vedea aceste instrucțiuni atunci când ele vor fi disponibile din partea Ministerului Sănătății, Ministerul Educației le va transmite, în așa fel încât săptămâna viitoare, aşa acum am spus, când vor veni testele, să știm exact de câte ori pe săptămână, de două ori pe săptămână foarte probabil, și cum vor trebui administrate.
Sigur că nu au în fișa postului, sigur că nu pot fi obligați, dar vedeți dumneavoastră, nici vaccinarea nu este obligatorie şi, totuși, profesorii sunt cei care au o rată de vaccinare dublă față de rata la nivel național, sunt cei care au înțeles să se mobilizeze pentru vaccinare atunci când au înțeles că vaccinarea lor e în strânsă legătură cu modul de funcționare al școlilor cu prezența fizică.
Îmi exprim încrederea în toți colegii din sistemul de învățământ. Am dat exemplul Grădiniței nr. 111. Am discutat şi am felicitat-o pe doamna director din Grădinița nr. 111 pentru abilitatea cu care a reușit să mobilizeze colegii pentru a avea o rată de vaccinare de 100%. Sunt multe astfel de persoane în învățământ și îmi exprim încrederea că nu vor fi situații de genul celor pe care le aduceți în discuție”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.