Peste 1.000 de pacienți diagnosticați cu hepatită C nu pot beneficia de tratament din luna iulie, iar pentru cei în stadii avansate pot apărea complicații, potrivit Marinelei Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, citată de news.ro. „La sfârşitul lunii iunie 2021 s-a încheiat vechiul contract prin care pacienţii cu hepatită cronică virală de tip C puteau primi tratamentul antiviral. Din luna iulie niciun pacient cu hepatită C nu a mai avut acces la tratament, deși negocierile noului contract cost/volum/rezultat s-au încheiat”, a declarat Marinela Debu.
Asociaţiile de pacienţi şi societăţile medicale de profil cer Guvernului să aprobe o hotărâre de guvern ca lista cu tratamentele necesare să poată intra în vigoare. „Noi am tot aşteptat de fiecare dată, pentru că ştiam că negocierile sunt încheiate, primisem acest semnal, şi am tot aşteptat să se dea drumul, nu am crezut că această criză politică ce continuă de atât timp ne va afecta atât de mult pentru că deja am intrat în a 5-a lună în care pacienţii nu au acces la tratament”, a mi spus aceasta.
Blocajul reprezintă și o risipă de bani pentru că sute de pacienți au fost diagnosticați în urma unor programe pe fonduri europene, dar analizele medicale vor expira după șase luni, potrivit aceleiași surse.