Medicul chirurg brașovean Sorin Baloș a fost prins în flagrant ieri în timp ce ar fi luat bani de la rudele unui pacient pentru a efectua o operaţie la Spitalul Județean de Urgență din Brașov.
Doctorul a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă sub acuzațiile de luare de mită.
Medicul prins în flagant este chirurgul cardiovascular Sorin Baloş care ar fi fost surprins de anchetatori luând 8.000 de lei de la rudele pacientului operat, după ce, anterior, ar mai fi primit 2.000 de lei.
O metodă medicală extrem de rară
Sorin Baloş este un renumit chirurg brașovean, participând în martie 2021, alături de mai mulți medici, la o procedură de revascularizare a membrelor inferioare, realizată printr-o metodă extrem de rar utilizată atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial.
Chirurgul a fost prins în timp ce primea banii de la rudele pacientului în urma unui denunț făcut de o rudă a bolnavului.
„Cu ocazia acestui flagrant a fost identificată suma de 8.000 de lei asupra respectivului medic care a fost ridicat din clinica privată unde se întâlnise cu rudele persoanei operate și a fost adus la sediul Parchetului Tribunalului Brașov. Au fost întocmite actele procedurale, iar procurorul de caz a apreciat că date fiind eforturile pe care le depun alți medici în contextul pandemiei, suma foarte mare de bani aflată în discuție, respectiva persoană reprezintă pericol public, astfel încât a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca astăzi să formuleze o propunere către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov pentru arestarea preventivă a medicului”, a declarat procurorul Claudiu Sandu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.
Potrivit sursei citate, medicul a refuzat să facă declarații în fața anchetatorilor, urmând ca în cursul zilei de miercuri procurorul de caz să încerce o nouă audiere a doctorului acuzat de luare de mită.
Un pericol social mai ales în contextul pandemiei
Claudiu Sandu a precizat că procurorul de caz a dispus reținerea medicului pentru 24 de ore, apreciind că acesta reprezintă un pericol social mai ales în contextul pandemiei.
„Nu este o atitudine corectă nici față de persoanele vulnerabile care au nevoie de intervenții chirurgicale în această perioadă și nici față de ceilalți colegi medici care, unii dintre ei, și-au sacrificat și viața în lupta cu pandemia, fără a solicita în schimb sume de bani motiv pentru care procurorului de caz i s-a părut o faptă care prezintă pericol social”, a explicat Claudiu Sandu.
Judecătorul de drepturi și libertăți poate decide dacă va interzice medicului să-și mai exercite profesia pentru o perioadă.