La un salariu mediu de 3.500 lei, 70% dintre români pun deoparte, în medie, 300 de lei pe lună, chiar dacă nu au o rutină de economisire, conform unui studiu realizat de Erste Group.
Studiul „Money Matters” a scos la iveală faptul că românii fac progrese în zona educației financiare, dar încă le lipsește disciplina economisirii. Astfel, 51% dintre români condiseră că este foarte important să economisească, comparativ cu 44% în 2020 și 36% în 2019.
Totodată, 71% dintre respondenți spun că nu au o rutină de economisire, dar pun bani deoparte aleatoriu, în funcție de ceea ce le rămâne la final de lună în cont, după ce își asigură cheltuielile curente. În majoritatea țărilor în Europa Centrală și de Est, 50% au declarat că economisesc lunar o sumă fixă,c eea ce le relevă o mai bună organizare a cheltuilelilor și prioritizarea economisirii.
„Sărbătorim Ziua Internațională a Economisirii după ce, în această toamnă, am pus în centrul comunicării noastre campania „Pentru o Românie inteligentă financiar”, ce a urmărit să ofere românilor idei și resurse practice de dezvoltare a inteligenței financiare. Ediția 2021 a studiului Money Matters ne confirmă că în România există interes pentru zona de educație financiară.
Înțelegem, într-un număr din ce în ce mai mare, că obținerii prosperității ține și de economisirea unui procent din câștigul lunar. Este nevoie să ne organizăm sistematic bugetul personal, astfel încât să știm foarte clar ce venituri și cheltuieli avem și cum putem aloca bani pentru economii, dar și pentru nevoi și dorințe”, a declarat Nicoleta Deliu, Director Comunicare, BCR.
O altă concluzie a studiului este că românii economisesc 309 lei în medie pe lună, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei.