Santa Pharm, companie controlată de fraţii Attila Santa şi Nandor Santa (farmacist), care a preluat la finalul lui 2017 fabrica de medicamente Europharm din Braşov, la doi ani după ce britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK) au închis unitatea, a finalizat cu afaceri de 34 de milioane de lei anul trecut, în creştere cu circa 30% faţă de anul anterior.
„A fost un an dificil, dar am reuşit să avem creştere. Vindem 90% din producţie la export, în Franţa, ţările din zona scandinavă, Benelux, Spania, Polonia. Vindem medicamente generice pentru răceală şi gripă (aspirină, paracodeină), dar şi pentru afecţiuni ale sistemului nervos. Pe piaţa locală termenele de plată ajung şi la 120-150 de zile, în străinătate nu este aşa. Ne uităm unde sunt termene mai bune de plată şi unde este profitabil să vindem“, a declarat pentru ZF Attila Santa, directorul general al companiei.
Compania Santa SA, care operează fabrica de medicamente din Braşov, a depus cerere pentru intrarea în insolvenţă în octombrie 2019, administratorul judiciar al companiei fiind firma CITR.
„Încercăm să ieşim cât mai repede din insolvenţă. Continuăm să diversificăm oferta de medicamente generice cu două-trei produse anual. În acest an estimăm afaceri în creştere cu 25%“.
În prezent în fabrică lucrează 275 de oameni.
Datele publice de la Ministerul de Finanţe arată că firma Santa SA a finalizat anul trecut cu afaceri de 34 milioane de lei, faţă de 26 milioane de lei anul anterior şi a avut un profit de 233.000 de lei faţă de 184.000 de lei anul anterior, potrivit mfinante.ro.
„În prezent, fabrica lucrează la 25% capacitate de producţie. Am ajuns la trei linii de producţie şi planul este să avem şase linii în total. Piaţa produselor pentru răceală şi gripă a scăzut şi în străinătate pentru că lumea a stat izolată cu pandemia, dar am reuşit să creştem businessul“.
Fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă în decembrie 2015 de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), primii care au pariat pe producţia de medicamente din România la finalul anilor ’90, raporta în 2015, ultimul an în care a funcţionat, afaceri record de 612 milioane de lei şi cu un profit net de 36 milioane de lei, potrivit datelor publice. GSK a pus lacătul pe producţia fabricii în luna decembrie 2015, în căutarea unui cumpărător. Încă din 2013, britanicii anunţau că fabrica va ieşi din reţeaua GSK din cauza supracapacităţii de producţie a grupului. În fabrică lucrau 170 de oameni la finalul anului 2015, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
Cei doi antreprenori braşoveni mai controlează pe lângă compania Santa în Braşov şi firma Sanosan Pharmaceuticals (comerţ cu ridicata a produselor farmaceutice), care a avut afaceri de 10 de milioane de lei în 2019, arată datele de la Ministerul de Finanţe.