A treia doză de booster de vaccin anti-COVID Pfizer făcută persoanelor vaccinate deja cu schema completă reface protecția imunitară la cotele cele mai înalte obținute imediat după cea de-a doua doză, arată datele unui studiu realizat în luna octombrie.
A treia doză are, astfel, o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, comparativ cu persoanele vaccinate cu doar două doze. În ceea ce privește booster-ul de la Moderna, acesta crește de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta, conform unei analize a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, realizate în aceeași perioadă.
Studiul clinic Pfizer, realizat în rândul a 10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani, arată „o eficacitate relativă de 95,6%” şi „un profil de siguranţă favorabil”. Studiul a fost realizat în timp ce „varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat pe durata realizării cercetărilor.
„Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, a spus Albert Bourla, director general al Pfizer.
Doză îmbunătățită de Moderna
În cazul dozei 3 (booster) de la Moderna, aceasta va fi făcută și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că noile date ale companiei arată că, în acest caz, răspunsul imun este la fel ca la doza întreagă, dar că frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse.
Conform unei analize realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, administrarea unui booster la jumătate de doză crește de 13 ori numărul anticorpilor împotriva variantei originale de coronavirus și de 17 ori în cazul tulpinei Delta.
De asemenea, raportul CDC mai arată că vaccinul Moderna are o eficiență de 93,2% împotriva infecțiilor și de 98,2% împotriva formelor grave care necesită spitalizare, pe durata a cel puțin 5 luni de zile.