
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri noile prețuri pentru energia termică produsă de centralele din marile orașe, creșterile de preț variind între 21% la Craiova și 96% la Oradea, ca urmare a creșterii prețului gazelor și a certificatelor de emisii.
În ceea ce privește Brașovul, prețul pe megawatt oră (MWh) produs de Bepco SRL și livrat Serviciului Public Local de Termoficare Brașov a crescut de la 173,90 lei la 325,56 lei, potrivit datelor ANRE.
Creșterea prețurilor la materiile prime „Aceste creșteri se datorează unei creșteri medii a prețului gazelor de circa +120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de +140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport şi cu circa +23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, a transmis ANRE într-un comunicat.
De asemenea, instituția spune că prețul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.
Rămâne de văzut cât din diferența suplimentară avizată de ANRE va fi suportată de către autoritățile locale.
Astfel, ANRE face precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate NU SUNT PREŢURILE DE FURNIZARE A ENERGIE TERMICE LA POPULAŢIE. „Prețul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea prețului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preț și prețul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preț astăzi), precum și tarifele de transport și distribuție a energiei termice. Acest preț local se transmite spre avizare la ANRE, după care se APROBĂ de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuții și aprobarea prețului local pentru populație rezultat prin diminuarea prețului local cu valoarea subvenției acordate în funcție de posibilitățile bugetului local, potrivit legii”, se precizează într-un comunicat al ANRE.
Preţurile energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice la nivel național:
