
SARS-CoV-2 este un virus periculos care a dovedit că poate da simptome diverse, ascunzând totodată gravitatea stării de sănătate. Aproximativ toți bolnavii ajunși în Urgență în spitalele din România au în comun o caracteristică, respectiv faptul că plămânii li se deteriorează de la o zi la alta, cu toate că aparent se simt bine și nu au o formă gravă.
Cum se poate explica însă acest fenomen? Iată ce spune dr. Beatrice Mahler, managerul de la Institutul „Marius Nasta” din București.
Mesajul „Atenție, ești în pericol!”
„În infecția SARS-CoV-2, față de orice altă infecție, pe lângă afectarea respiratorie pe care o vedem, afectarea vasculară complică lucrurile și aduce o incapacitate a persoanei bolnave să-și creeze starea de alarmă care să impună venirea în camera de gardă. Trimiterea semnalului de scădere a oxigenului în sânge pornește de la un receptor care se găsește la nivelul vaselor mari din regiunea gâtului. Acest receptor, dacă este alterat, el nu va transmite mesajul creierului: atenție, concentrația de oxigen a scăzut, ești în pericol! Și atunci, creierul, neavând această informație, creează starea de liniște persoanei respective”, a spus dr Beatrice Mahler.
Medic: „Pacienții care au trecut prin boală pot face un al doilea episod chiar mai sever în lipsa unui vaccin împotriva COVID-19”
„Pacienții refuză să vină la spital”
Lucrurile se derulează într-un mod dramatic în organism, pentru că fiecare celulă a organismului este obișnuită să funcționeze în prezența oxigenului.
„În lipsa oxigenului, organismul reușește să se adapteze până la un anumit moment, dar celula care funcționează fără oxigen dezvoltă acid în interior. În momentul în care orice celulă functionează fără oxigen, se acumulează acid în celulă, acid care poate fi scos de o concentrație crescută de oxigen, dar dacă se intervine cu oxigen în timp util. La un moment dat – și se întâmplă în cazul pacienților noștri care ajung târziu, acel acid care se acumulează în celulă, pentru că organismul funcționează zile întregi fără oxigen, pentru că ei refuză să vină la spital, blochează pur și simplu funcționarea creierului, a inimii, a organelor vitale, iar pacienții când ajung, chiar dacă primesc oxigen, este mult prea târziu ca noi să le putem salva viața”, a explicat dr. Beatrice Mahler