Până la finalul anului, fiecare apartament ar trebui să aibă un contor individual de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură, în conformitate cu Legea 325/2006, serviciului public de alimentare cu energie termică, care a fost modificată anul acesta. Dacă nu se poate, se vor monta obligatoriu repartitoare de costuri. Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.
Sancțiuni, deocamdată, teoretice
Pe lângă costurile de instalare care sunt destul de piperat, vor exista şi unele de exploatare, în fiecare lună, pentru citirea acestor contoare, consumatorii vor plăti o anumită sumă. Deocamdată, legea nu are norme de aplicare, astfel că nu se ştie cine şi cum va controla dacă există repartitoare de căldură într-un apartament, potrivit Serviciului Public Local de Termoficare Brașov. Legea stabileşte însă sancţiuni pentru cine nu montează până la sfârşitul anului instrumentele de măsurare, şi ele variază între 500 şi 1.000 de lei.
Serviciile de termoficare nu sunt abilitate să monteze asemenea repartitoare, iar la Braşov există o singură firmă acreditată pentru această operaţiune, după cum informează Bzb.ro. „Serviciul Public Local de Termoficare nu este abilitat şi nici nu ar avea cum să fie abilitat în a monta astfel de repartitoare pentru că, practic, ar apărea un conflict de interese dacă SPLT le-ar monta, SPLT le citeşte, SPLT le facturează, SPLT le încasează”, a declarat Mircea Marin, directorul SPLT Brașov.