Valea pârâului Strâmbișoara din Șinca Veche adăpostește unul dintre cele mai fascinante temple ale naturii bogate din România: pădurea virgină de fag și brad de la Șinca. UNESCO i-a recunoscut valoarea deosebită în 2016, incluzând-o pe lista patrimoniului natural a lumii alături de păduri virgine și cvasivirgine din alte 7 zone din țara noastră.
În Europa sunt extrem de puține păduri în care omul nu a intervenit niciodată cu exploatări. Nici în România însă nu au mai rămas multe. La începutul anilor nouăzeci se estima că mai avem aproximativ 250.000 de hectare de păduri virgine, respectiv mai puțin de 4% din totalul pădurilor noastre.
Doar 62.655 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine protejate
În prezent avem 62.655 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine protejate, incluse în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine legiferat în 2016. Identificarea și protejarea celor ce s-au mai păstrat după asaltul lacom din ultimii ani este lent, mult prea lent pentru a mai salva toate pădurile virgine și cvasivirgine ce ne-au mai rămas.
Numeroși specialiști depun eforturi în acest sens, dar este nevoie de fonduri, de grija silvicultorilor ce lucrează în zone în care mai sunt asemenea păduri neprotejate și de o mai mare deschidere și implicare din partea Ministerului Mediului și Pădurilor pentru a proteja ce ne-a mai rămas.
Deschiderea „portilor” pentru public, pentru tineri
Pentru a menține aceste păduri-templu minunate trebuie să însemne nu numai a ține departe ferăstraiele și topoarele de aceste păduri, nu numai accesul oamenilor de știință pentru cercetare, dar și deschiderea „porților” pentru public, pentru tineri, potrivit echipei de la Propark – Fundația pentru Arii Protejate. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă șansa de a vedea o asemenea pădure, de a simți măreția ei și de a învăța astfel să respecte orice pădure.
Astfel, datorită unui mic proiect finanțat de NABU si Fundația VGP, în Pădurea Șinca puteți avea o experiență aparte: puteți parcurge primul traseu tematic din țară realizat într-o pădure virgină, denumit „Lumea fascinantă a pădurilor virgine”. El arată vizitatorului importanța lemnului mort, a ciupercilor și insectelor, a procesului regenerare naturală și a fenomenelor naturale catalogate adesea de oameni ca fiind „calamități”.
Acest traseu tematic are aproximativ 3 km cu 200 m diferență de nivel, fără porțiuni cu dificultate ridicată, cu 6 stații care prezintă esența poveștii unei păduri virgine. Durata medie de parcurgere a traseului este de o oră și jumătate, însă poate dura și peste 2 ore dacă vrei să observi atent pădurea.
Cel mai înalt brad din Europa, în pădurea de pe Valea Strâmbișoara
În plus, în pădurea de pe Valea Strâmbișoara se află cel mai înalt brad din Europa, pe lângă diversitatea oberită de arborii maiestuoși. Aici vă puteți bucura de formele pitorești ale arborilor morți pe picior, de culorile frumoase ale ciupercilor și lichenilor, dar și de foșnetul pădurii netulburate de activitatea omului.
Povestea traseului este înregistrată și prezentată sub forma de ghid audio, iar pentru cei mici se pot antrena într-un joc, „Găsește-mă”, prin care sunt invitați să descopere locuitorii pădurii virgine.
Ghidul audio și jocul pot fi accesate AICI!