Bastionul Graft sau Bastionul Poartă, cum mai este cunoscut din pricina formei sale, se află pe Aleea După Ziduri din orașul de la poalele Tâmpei. Acesta a fost apărat și întreținut pe costurile breslei șelarilor, scopul său fiind acela de a face legătura între oștenii din cetate și Turnul Alb.
În secolul al XIV-lea, excesul de apă provenit de la izvoarele care curgeau prin Șcheii Brașovului a fost deviat printr-un canal artificla numit „Graft” (șanț) la poalele dealului Romurillor. Acesta era folosit și ca obstacol natural în cadrul sistemului defensiv al Cetății.
„Prințul” brașovean al berii a distrus o parte din Bastionul Graft
Bastionul Graft a fost construit între anii 1515-1521, la mijlocul laturii de nord-vest a cetății din Brașov, lucru ce a făcut ca bastionul să sporească posibilitățile de apărare a acelei zone. A avut parte de mai multe modificări, devenit punte peste canalul unde erau captate apele care veneau din Șchei. Fortificația are o formă dreptunghiulară și o grosime de circa 4 metri, fiind prevăzută cu guri de tragere cu închizătoare de lemn și guri de turnare.
Ultimele renovări ale Bastionului Graft a au avut loc în anii 2004-2005. În incinta sa a fost deschisă expoziția permanentă „Meșteșugarii din Brașov – apărători ai cetății”, care face parte din Muzeul Județean de Istorie Brașov. Aceasta poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.