
Serviciul de curierat Glovo vrea să se extindă la Brașov utilizând o tehnologie a viitorului pe care o folosesc deja în Statele Unite ale Americii mai multe companii care livrează mâncare sau alte bunuri.
Astfel, experimental, Glovo vrea să implementeze în municipiul Brașov un proiect de livrare prin intermediul unor vehicule automate de dimensiuni mici (roboți), ce va fi implementat în zona Coresi.
Roboții vor merge cu maximum 15 la oră prin zona Coresi
Potrivit detaliilor oferite de compania de livrări în documentația transmisă Primăriei Brașov, roboții vor naviga pe trotuare și zone pietonale, traversând pe la trecerea pentru pietoni, urmând să fie asistați manual de la distanță, iar viteza maximă de deplasare 15 km/h. Proiectul ar urma să fie discutat în ședința Comisiei de Circulație de astăzi, care urmează să își dea girul sau să le impună o serie de alte condiții celor de la Glovo, astfel încât operarea roboților să nu creeze probleme de trafic în zonă.
Practic, roboții ar urma să preia produse de la unitățile de alimentație publică din zonă și să le livreze celor care fac comenzi la birourile și blocurile din apropiere.
„Dacă ni se va acorda autorizația necesară, începând din această toamnă, vom demara un proiect pilot în Brașov, România, pentru a testa un vehicul de livrare automată, controlat de la distanță,
pentru o perioadă de șase luni. Testul se va concentra pe livrarea de alimente ușoare, pe distanțe scurte. În cadrul Glovo, credem în testarea tehnologiilor inovatoare care au potențialul de a satisface nevoile actuale și viitoare de livrare la domiciliu. Curierii Glovo sunt esențiali pentru afacerea noastră, iar explorarea utilizării vehiculelor la distanță reprezintă o oportunitate de a crește eficiența livrărilor pe distanțe scurte, nu de a înlocui curierii”, au precizat reprezentanții Glovo.
Glovo își face propriile magazine în Brașov: ce sunt unitățile Express și ce-ți promit
Roboții curieri, capabili să detecteze obstacolele de pe drum
Acești roboți folosesc inteligența artificială și deep learning pentru a procesa imaginile video de pe camera. Astfel ei pot identifica: străzi, trotuare, mașini, camioane, copii, adulți și animale. În funcție de obstacolul pe care îl întălnesc, roboții pot lua decizii singure. Se opresc, acordă prioritate și ocolesc obstacole.
De exemplu, Starship Technologies a fost înființată în SUA, în 2014 de către doi foști co-founderi ai lui Skype, Ahti Heinla și Janus Friis. Compania a pornit de la idea de a dezvolta roboți care livrează singuri bunuri și mâncare la nivel local și a reușit să implementeze un astfel de model, respectiv robotul autonom Starship (foto sus). În 2018 compania a nunțat primul colet livrat de către unul din roboți. De atunci startup-ul s-a extins în 20 de țări și peste 100 de orașe.
Cum funcționează?
Ca un robot să ajungă la tine trebuie să plasezi o comandă prin intermediul unei aplicații mobile. Restaurantul/Magazinul online pune produsele în robot, după care acesta pleacă în drum spre locația stabilită de tine. Ești notificat din timp cand acesta ajunge acolo și nu trebuie decât să mergi către acesta și prin intermediul aplicației vei putea debloca trapa de pe robot. C
Asemănător cu robotul Starship, kiwibot (foto jos) este un alt model acționat prin motoare electrice. Spre deosebire de Startship acesta are un ecran tactibil prin care robotul își exprimă oarecum stările dar și care îi ajută pe clienți pentru a putea ridica comanda.
