În momentul în care vine vorba despre beneficiarii ajutorului social în România, unii conaționali de-ai noștri consideră că statul oferă cu prea mare îngăduință aceste ajutoare sau că le folosește pe post de „arme” electrolate. Alte persoane sunt de părere că oamenii nu vor să muncească, în timp ce persoanele în cauza susțin că nu primesc suficient sprijin de la stat sau sunt nevoite să accepte această condiție, întrucât nu au unde munci.
În România avem peste 150.000 de români dependenți de ajutorul social. Datele centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecția Socială (ANPIS) ne arată că în luna august a fost înregistrată o scădere a numărului asistaților social la 156.944 de persoane, cu 2.101 mai puține față de luna anterioară, conform manager.ro.
Mai mulți asistați social în zonele sărace ale țării
Analizând „harta” asistaților României, în unele zone fenomenul este mult mai răspândit decât în altele. De exemplu, în Dolj avem cel mai mare număr de asistați social din țară, respectiv 9.988. Pe locul al doilea se situează Bacău cu 8.701 de asistați social și Buzău cu 7.774.
La polul opus se află municipiul București cu doar 229 de persoane aflate în această situație, urmat de județele Ilfov cu 911 și Timiș cu 1.280.
În zonele în care nu sunt investiții, infrastructură și nici locuri de muncă, oamenii trăiesc sub o formă de dependență față de stat. În regiunile din jurul Capitalei sau din Vestul Țării însă lucrurile stau complet diferit. Aici avem investiții, companii care vin cu oferte de locuri de muncă, dar și administrații care se implică în combaterea sărăciei.
Suma medie plătită în luna august de statul român beneficiarilor de ajutor social, venim minim garantat, a fost de 257,57 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 40,423 milioane de lei.
Ajutorul social, cumulat cu salariul timp de 6 luni de la angajare. Ce condiții trebuie să respecte beneficiarii
Datele ANPIS arată că la finalul lunii august erau suspendați de la plată 13.598 de beneficiari, cei mai mulți fiind din Botoșani (965), Dolj (787) și Teleorman (733). Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în județele Sălaj (327,73 lei), Mureș (307,15 lei) și Brașov (306,45 lei).
Măsuri pentru integrarea asistaților social pe piața muncii
Guvernul pregătește noi măsuri pentru integrarea pe piața muncii a asitaților sociali. Astfel, persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni ori de câte ori sunt solicitate.
Cei care nu se vor conforma își vor pierde dreptul de a beneficia de ajutor social. În plus, aceștia vor fi nevoiți să aștepte 12 luni până vor putea depune o nouă cerere pentru acordarea acestui sprijin financiar de la stat.
De asemenea, proiectul de lege prevede ca ajutorul social se acordă pe o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiția încheierii unui raport de muncă/ de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni.
Dreptul la ajutorul social va înceta după finalizarea celor 6 luni sau dacă raportul de muncă încetează după această perioadă.