
192 din cei 295 de dezvoltatori imobiliari activi pe piața din județul Brașov prezintă un risc crescut de insolvență, estimează analiștii de la compania de consultanță Frames.
Piața imobiliară din România, văzută din prisma afacerilor dezvoltatorilor imobiliari (cod caen 4110), arată mai bine ca niciodată.
Cele 6.594 de firme active în acest sector au raportat, anul trecut, afaceri de 12,7 miliarde de lei, în creștere spectaculoasă față de 2010 (2,24 miliarde delei). Profitul net cumulat al dezvoltatorilor se ridica, în 2020, la 3,41 miliarde lei, cu 359 milioane de lei mai mult decât în 2019 și cu 3,1 miliarde peste nivelul de acum 10 ani.
Interesul pentru sectorul imobiliar a crescut spectaculos în această perioadă, dovadă că și capitalul total al dezvoltatorilor a crescut spectaculos, de la 1,6 miliarde lei în 2010 la 13,9 miliarde lei în 2020. De altfel, în ultimii 10 ani, numărul dezvoltatorilor imobiliari s-a dublat, de la 3312 la 6594. ,,Piața imobiliară românească a crescut spectaculos în ultimii ani, atât în zona construcțiilor de locuințe cât și pe zona de birouri, spații comerciale etc.
Creșterea economiei și apetitul unic la nivel european al românilor pentru achiziția de imobiliare a făcut ca numărul companiilor și al ofertelor imobiliare să crească semnificativ. Puterea de cumpărare în creștere și mai ales accenturarea fenomenului de enclavizare economică – migrația românilor din mediul rural în cel urban, către marile orașe, a creat o presiune puternică pe cerere, iar blocurile de locuințe au apărut ca ciupercile după ploaie’’, arată analiza Frames. Creșterea semnificativă a pieței a fost susținută, totodată, de costurile mici de construcție din România, de impozitarea redusă a profiturilor și de facilitățile fiscale oferite de autorități celor care lucrează în acest sector.
Dezvoltarea spectaculoasă a pieței imobiliare a avut la bază finanțarea oferită de bănci și de investitorii privați. Existența unor linii de finanțare optime și perspectiva unor randamente care au depășit, în multe cazuri, 200-300%, a determinat mulți investitori să intre în acest sector. Dezvoltarea pe datorie și nu pe finanțare proprie îi face însă pe mulți dezvoltatori vulnerabili în fața provocărilor financiare.
Potrivit datelor studiului Frames, realizat la comanda unui jucător din piață, creanțele dezvoltatorilor imobiliari au atins, la finele anului trecut, suma de 8,46 miliarde lei, iar datoriile totale au depășit 69 miliarde de lei. Spre comparație,în 2010, datoriile erau la jumătate (31,4 miliarde lei) iar creanțele nu depășeau 2,24 miliarde lei.
,,Nivelul de vulnerabilitate al companiilor din acest sector este unul ridicat. Cu excepția a două județe, Tulcea și Vaslui, aproape întreaga hartă investițională a României, din acest sector, este colorată în portocaliu și roșu, cu risc mare și foarte mare de insolvență’’, spun experții de la Frames. Spre exemplu, în București-Ilfov, din cele 3555 de dezvoltatori imobiliari, 2498 de firme prezintă un risc foarte mare de insolvență. În Cluj, din 550 de firme, 340 se află în zona de risc major, iar în Timiș 301 din 524.