Dedeman, Leroy Merlin, MAM Bricolaj, Brick România sunt câţiva dintre retailerii de bricolaj care au anunţat că au pus Braşovul pe lista lor de expansiune în perioada următoare. Oraşul de la poalele Tâmpei devine astfel un centru de interes pentru distribuitorii de materiale de construcţii, care au găsit aici o cerere importantă.
„Explicaţia ar fi, pe de o parte, dezvoltarea pieţei, iar pe de altă parte, o efervescenţă care există în Braşov, unde se dezvoltă multe proiecte. În plus, unele magazine mici care vindeau materiale de construcţii au început să dispară în ultimele luni, cumpărătorii orientându-se către cele mari. Mai sunt şi alţi retaileri de bricolaj care caută să deschidă magazine în Braşov“, spune Florin Madar, proprietarul unui alt distribuitor de materiale de construcţii, Temad, care însă nu are magazine proprii, funcţionând în sistem business-to-business.
Pentru Dedeman şi Leroy Merlin, deschiderile planificate vor aduce al doilea magazin sub aceste nume din Braşov, în vreme ce, pentru ceilalţi retaileri amintiţi, inaugurările vor însemna ancorarea lor pentru prima dată în acest oraş.
Retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin va deschide în primul trimestru din 2022 următorul său magazin din România, la Braşov. Unitatea va avea o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, urmând să fie cea mai mică din portofoliul companiei până acum, un format nou, cu care francezii vor să testeze piaţa locală.
„În Braşov suntem deja prezenţi cu un magazin, însă oraşul are potenţial, de aceea am ales să mai deschidem unul, care va fi mai mic şi va avea 6.000 de metri pătraţi. Vom avea circa 100 de angajaţi, cea mai mare parte dintre ei – în zona de logistică. Pentru construcţie, lucrăm cu companii locale“, spunea Frédéric Lamy, CEO al Leroy Merlin, în luna mai, într-un interviu pentru Business Magazin.
Braşovul este aşadar următoarea deschidere pe listă, după ce, la finalul anului trecut, Leroy Merlin a cumpărat acolo un spaţiu în care a funcţionat un magazin Praktiker. Proprietatea a fost cumpărată de la investitorul belgian Mitiska REIM, specializat în dezvoltarea şi administrarea de parcuri de retail, şi este compusă dintr-o clădire de circa 7.500 de metri pătraţi şi un teren de aproximativ două hectare.
Leroy Merlin are deja un magazin în Braşov, în zona de nord a oraşului, iar prin deschiderea celui de-al doilea magazin în proprietatea achiziţionată, Leroy Merlin îşi va putea deservi mai uşor clienţii din zona de sud a oraşului, precum şi pe cei din staţiunile de pe Valea Prahovei.
Şi retailerul de materiale de construcţii MAM Bricolaj, deţinut de familia Găvan, spunea în luna iunie că va deschide până la sfârşitul acestui an două magazine noi, în Braşov şi Iaşi, iar Brick România plănuieşte să deschidă încă trei magazine la nivel naţional până la finalul acestui an, pe lângă cele patru pe care le operează în prezent. Unul dintre ele va fi în Braşov.
În Braşov, au fost livrate anul trecut 3.098 locuinţe, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică, în creştere cu 12% faţă de 2019, fiind, de altfel, prima dată când numărul a trecut de pragul de 3.000 de livrări, potrivit zf.ro.
Magazinele din oraşul-reşedinţă de judeţ deservesc însă, de cele mai multe ori, şi nevoia de materiale de construcţii ale clienţilor din localităţile limitrofe, unde de asemenea ritmul de construire este ridicat. În total, în judeţul Braşov, s-au eliberat anul trecut 1.068 de autorizaţii de construire, al treilea an consecutiv în care indicatorul a trecut de 1.000.