Cel mai mare interes a fost observat în sfera serviciilor. Peste câțiva ani vom vedea mai multe campinguri, restaurante și service-uri auto în satele din județul Brașov
Până la sfârșitul lunii septembrie, cele mai interesante linii de finanțare își deschid sesiunile de depunere. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Oficiul Județean Brașov (OJFIR) a pregătește concursurilor de dosare pentru șase măsuri de finanțare din Programul Națonal de Dezvoltare Rurală: Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, Submăsura 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, pe partea de afaceri care nu implică agricultură și alte patru din Măsura 4, dedicate creșterii animalelor și dezvoltării culturilor și livezilor. „Ținând cont de solicitările de informații formulate de posibilii solicitanți prin toate canalele de contact(la sediu, telefonic, e-mail) și in timpul promovărilor in teritoriu, putem trage concluzia că cele mai atractive submăsuri, la nivelul județului Brașov, sunt: 6.2, 6.4 și 4.1”, a declarat Marius Cornel Rica, directorul OJFIR Brașov.
Suma forfetară în valoare de 50.000, respectiv 70.000 de euro
Dintre toate, Submăsura 6.2 este de departe cea mai atractivă datorită condiților relaxate: în principiu, orice brașovean care are bunici cu casă la țară se poate gândi la o afacere. Finanțarea nu este imensă, însă este tot ce trebuie pentru un start-up, mai ales dacă viitorul antreprenor nu are o experiență în gestionarea fondurilor mari. Pe de altă parte, suma forfetară în valoare de 50.000, respectiv 70.000 de euro, este suficientă doar dacă vorbim de afaceri care nu necesită echipamente foarte scumpe sau o infrastructură generoasă.
Unități cu capacitate redusă
Prin ghid au fost încurajate investițiile în turism, servicii și producție. „Se poate observa un interes ridicat
pentru activitățile din turism: unități de cazare, servicii de agrement, alimentație publică, furnizarea de servicii sanitar-veterinare, productie peleti și servicii pentru populație. Aici putem vorbi despre reparații auto sau obiecte casnice”, a precizat Rica. Afacerile în turism au fost direcționate pe partea de unități cu capacitate redusă: campinguri, corturi și căbănuțe, iar pe partea de alimentație ne așteptăm să vedem tot mai multe puncte gastronomice, precum cele de la Vama Buzăului. Probabil că aceste direcții au fost alese strategic, în contextul pandemiei de Covid-19. Cele mai mari șanse le au localnicii care au terenuri, animale sau livezi înregistrate la APIA/Registrul Agricol sau DSVSA și care vor să-și diversifice sursele de finanțare prin investiții în domenii prioritare: producția sau turismul.
Nu te-ai grăbit? Poți depune și mai târziu
Concursul de dosare este exclusive online și va începe la sfârșitul acestei luni, însă până la această oră nu au fost publicate ghidurile finale. Autoritățile dau asigurări că acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, întrucât ghidurile nu vor suferi modificări majore. „Evaluarea proiectelor depuse se va finaliza cu un raport care cuprinde situația cererilor de finanțare eligibile si neeligibile, urmat de un Raport de selecție care cuprinde toate cererile de finantare selectate in vederea contractării și finanțării. Deoarece depunerea cererilor de finanțare se face in etape, în funcție de pragurile de calitate, cererile care au punctaj mai mare si care nu au putut fi depuse in etapa anterioară vor putea fi depuse in următoarea etapă de depunere, fiind evaluată alături de celelalte cereri de finanțare depuse in respectiva etapă”, a subliniat directorul OJFIR Brașov.
Astfel, solicitanții care nu s-au grăbit să își încropească dosarul, vor mai avea timp și în luna octombrie, dacă dețin actele obligatorii solicitate prin ghid. Există și un risc: dacă există suficiente proiecte foarte bine punctate în prima etapă, șansele de finanțare din a doua etapă sunt direct proporționale cu alocarea rămasă disponibilă. Concursul va avea loc la nivel national, neexistând alocări speciale sau preferențiale pentru anumite zone ale țării. Pentru Submăsura 6.2, alocarea este de 50 de milioane de euro și va permite finanțarea unui interval de 714 – 1000 de proiecte.
Text de Liviu CIOINEAG