
6 candidați de 10 la examenele naționale a avut, în vară, Brașovul – 2 la Evaluarea Națională, 4 la Bacalaureat. Toți au fost premiați, ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean, cu sume aprobate de Ministerul Educației, dar și alte daruri pregătite de cei de la Inspectorat.
La Evaluarea Națională, doar Valentina Gheorghe şi Darius S. Chiţu au obținut media 10.00. „Șaguniști” amândoi, au rămas tot la „Șaguna”. Valentina la științe ale naturii bilingv engleză, Darius la matematică-informatică. „Faptul că am luat 10 este o mare onoare pentru mine. Am fost fericită când am văzut rezultatele, nu-mi venea să cred. Este o muncă pe care trebuie să o faci tot timpul, nu să lași totul pe ultima sută de metri”, a spus Valentina. Peste 4 ani se vede la Medicină, în București, și apoi în străinătate.
„Am rămas la «Șaguna», la matematică-informatică, mai ales pentru că matematica oferă multe oportunități, dar și clădește un mod de a gândi. Este un mod fix, dar este științific, rațional. Aceasta mi se pare că este cea mai bună gândire și în viitor. Mai departe, mă gândesc că aș merge la Facultate la Matematică sau Fizică. Există și un domeniu mai nou, numit informatica cuantică. Ea creează o punte între fizică și informatică. Aș prefera să merg la facultate în străinătate, Oxford, dar este un viitor îndepărtat”, a explicat Darius.
„Șaguna” mai are și 3 candidate de 10 la Bacalaureat. Una este Daria Manta, care a ales să rămână în țară, la Medicină, la Cluj. „Chiar am fost înainte de premiere în vizită la școală și am așa un sentiment că m-am întors acasă. Am intrat la Medicină, la Cluj, acolo unde îmi și doream să intru încă de când eram mică. Voi pleca acum, în 23. După ce termin facultatea, voi rămâne tot în țară”, ne spune Daria.
Colega ei, Mara Pîndaru, în schimb, pleacă la studii în străinătate. La Oxford, unde a fost admisă încă din ianuarie. „Pentru această medie de 10 la Bacalaureat, în principiu, am încercat să fac cât mai mult din ce era în subiectele din anii trecuți și să învăț, a fost multă muncă. Mai departe voi merge la informatică”, a spus Mara.
O altă candidată premiată este Maria Ceolpan, care a lipsit de la festivitate.
A 6-a medie de 10 este a Ilincăi Budeanu. Absolventă a Colegiului Național „Unirea”, pleacă să facă Filosofia la București. „În liceu mi-a plăcut foarte mult, la «Unirea» am simțit și că am putut să învăț, și că am putut să mă distrez, și să fiu liberă, și profilul pe care am fost mi s-a potrivit perfect. Au fost cei mai frumoși ani. Strict pentru Bacalaureat, cel mai important este să înțelegem, nu doar să învățăm, asta fost părerea mea dintotdeauna, cred că așa am și reușit să iau 10”, a explicat Ilinca.
Toți cei 6 absolvenți au fost recompensați cu bani, aprobați de Ministerul Educației Naționale. Absolvenții de a VIII-a au primit 1000 de lei net, fiecare, iar absolventele de a XII-a, 3000 de lei net. Sumele vor fi dublate cu premiile pe care le va oferi Consiliul Județean Brașov, după cum a promis, ieri, președintele Executivului Județean, Adrian Veștea.