Prezent la conferința de politic publice din cadrul Forumului Orașelor Verzi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a subliniat faptul că toate orașele lumii trebuie să se grăbească să se transforme în aglomerări sănătoase, în contextul creșterii gradului de poluare și a schimbărilor climatice.
În contextul în care Primăria Brașov a luat începând de astăzi, cu ocazia FOV, o serie de măsuri pentru a încuraja utilizarea transportului public (gratuitate pe cursele din municipiu până duminică), dar și de a extinde zonele pietonale din Centru – însă din păcate mulți dinte brașoveni au preferat în continuare autoturismul personal și s-au creat ambuteiaje – ministrul Mediului a precizat că astfel de măsuri nu trebuie doar susținute de autorități, ci și puse în practică de toți cetățenii.
Cifre care ne îngrijorează
„Orașele se pot transforma în aglomerări sănătoase, doar dacă înverzim traficul, încălzirea rezidențială, dacă «înverzim aerul» dacă punem spune așa, astfel că vom putea trece de la o boală care ne macină la orașe verzi. Nu prea mai avem timp. Am văzut efectele schimbărilor climatice, care sunt devastatoare. Aproape 70% din populația lumii va trăi în 2050 în orașe, ne dăm seama că presiunea e imensă și timpul extrem de scurt. La nivel mondial, orașele consumă peste 75% din energia lumii, sunt responsabile pentru gazele cu efect de seră, 400.000 de oameni mor anual din pricina poluării aerului”, a subliniat ministrul.
Acesta a subliniat faptul că printre lucrurile care se pot face imediat sunt cele de încurajare a culturii mobilității alternative, a transportului public, mersului pe bicicletă, trotinetă, însă obligatoriu practicate de către toți cetățenii.
Exemplele de bună practică trebuie aplicate peste tot
„Eficientizarea încălzirii rezidențiale și eficientizarea energetică a clădirilor sunt alte elemente cheie, deoarece iarna sunt depășiri ale poluanților din aer. Colectarea inteligentă a deșeurilor, extinderea spațiile verzi, pădurilor urbane, sunt alți piloni necesari pentru crearea orașelor verzi. Avem expertiză, exemple de bună practică și trebuie să acționăm, deoarece nu mai avem timp”, a explicat Tanczos Barna.
Acesta a subliniat faptul că în toată lumea autoritățile vor fi nevoite să ia decizii nepopulare cu scopul de a reduce poluarea, a înverzi orașele și a crește calitatea aerului:
Ministrul Mediului a vorbit și despre sprijinul acordat autorităților locale pentru amenajarea unor păduri urbane și reconversia unor zone urbane pentru care Brașovul deține o serie de proiecte: