
Astăzi, 9 septembrie, a început, la Brașov, cea mai importantă conferință din România dedicată politicilor publice de protecție a mediului. Această conferință, parte a evenimentului Forumul Orașelor Verzi, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, scopul ei fiind prezentarea, în fața autorităților locale din România, a celor mai bune practici, a tehnologiei de ultimă oră din domeniu și încurajarea acestora pentru a lua măsuri necesare pentru a crește calitatea vieții în orașele pe care le reprezintă.
La eveniment participă 200 de reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale din România, dar și ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor de mediu sau ai companiilor care derulează proiecte în domeniul protecției mediului.
Temele principale ale conferinței internaționale sunt: Mobilitate și transport alternativ, Eficientizarea energetică a clădirilor publice, cu studiu de caz pe clădirile în care funcționează unitățile de învățământ, Managementul Deșeurilor, Gestionarea spațiilor verzi și reconversia urbană, Calitatea aerului, Oportunități de finanțare nerambursabilă prin Green Deal și alte mecanisme.
O npuă abordare a mobilității
,, Această conferință este foarte importantă într-un context delicat la nivel global, pentru că vorbim de ultimul raport al PCC, vorbim despre țintele pe care umanitatea este datoare să le îndeplinească pentru a limita dezastrele de la nivel global și, totodată, e foarte important să avem asumare la nivel local pentru că, autoritățile locale sunt cele mai apropiate de cetățeni, cele mai în măsură să vină cu măsuri sustenabile pe termen mediu și lung. Despre asta este vorba în primul rând, despre asumare, și avem foarte mulți reprezentanți ai autorităților locale prezenți în această conferință de trei zile, la Brașov. Pe de altă parte, este vorba de a oferi un exemplu și de a educa. Avem multe acțiuni în cadrul Forumului Orașelor Verzi care sunt țintite în acest sens. Avem acțiuni care testează, pilotează diverse modificări pe zona de mobilitate urbană, spații pietonale suplimentare. Toate aceste lucruri le putem încerca în zilele următoare alături de brașoveni, pentru a vedea care dintre ele pot fi măsuri pe termen lung, inclusiv, în aceste zile avem gratuitate pe transportul public. De câte ori am avut întâlniri la nivel diplomatic cu orașe prietene, cu orașe înfrățite, ne-am dat seama că ne confruntăm cu aceleași provocări și, de cele mai multe ori, soluțiile sunt aceleași pentru toți. Vorbim de o nouă abordare a mobilității, vorbim despre eficiență energetică, vorbim despre calitatea aerului și despre nevoia de înverzire a orașelor noastre”, a explicat primarul.

Brașovul un exemplu cu măsuri și ținte concrete la capitolul mediu
Allen Coliban a adăugat faptul că, în primul rând, trebuie să fie tras un semnal de alarmă cu privire la urgența unor modificări, unor schimbări la nivel local. Pe de altă parte, Brașovul trebuie să fem în avangarda orașelor românești care vin cu măsuri, cu planuri de măsuri și cu asumarea unor ținte concrete pentru următorii ani. „Avem aceste lucruri pregătite, vom vorbi despre ele mâine, în cadrul unui panel dedicat acestui subiect, și totodată, vom vorbi în toate celelalte evenimente din cadrul Forumului Orașelor Verzi, cu autorități locale din România și din întreaga Europă. Modelele sunt multe. Dacă ne referim la mobilitate urbană și la infrastructură pentru cicliști, Olanda are suficiente orașe și comunități care performează în zona aceasta și care pot să ne dea un exemplu. Dacă ne referim la felul în care e gestionat patrimoniul istoric și zona veche, am avut chiar ieri o întâlnire cu doamna viceprimar din Tours și am discutat despre provocările și despre rezistența în anumite situații a populației la schimbările propuse. Sunt multe exemple în Europa pe care le putem copia. Este nevoie de adaptarea lor la specificul Brașovului, și este în primul rând nevoie să facem asta împreună, împreună cu sentimentul acesta de comunitate. Brașovenii trebuie ajutați să înțeleagă nevoia acestor schimbări și să fie parte din schimbare. Sunt mai multe paliere astăzi. Este vorba despre a afirma aceste lucruri și despre a educa populația brașoveană. Pe de altă parte este un moment în care vom prezenta un plan de măsuri pe mai multe niveluri, un plan de măsuri pe care în fiecare an, cu ocazia acestui forum, vom veni să îl reevalua și să oferim informații actualizate cu privire la progres, și un plan care este gândit până în 2050. În primul rând cred că este vorba de mândria noastră, când vom ieși din casă și vom păși în Brașov, vom fi mândri că Brașovul este un oraș curat, este un oraș cu o calitate a vieții ridicate și un oraș care se mândrește cu conexiunea pe care o are cu natura”, a declarat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, în deschiderea conferinței internaționale.
Prezent la conferință, ministrul mediului a vorbit despre necesitatea implicării autorităților publice locale în implementarea măsurilor de reducere a poluării.
Urmează multe decizii nepopulare și pe sechestrarea carbonului, și pe eliminarea fosilului ca sursă de energie
,,Este o inițiativă extrem de bună deoarece conștientizarea responsabilității la nivelul unității administrativ teritoriale este cheia succesului. Ministerul face politici publice, ministerul poate să vină cu programe naționale în sprijinul autorităților publice locale, dar responsabilitatea pentru calitatea aerului, de exemplu, responsabilitatea pentru programele de îmbunătățire a calității aerului, responsabilitatea pentru programe de spălare a străzilor, de colectarea deșeurilor, de înființarea a unor zone cu acces limitat pentru mașini poluante este responsabilitatea unității administrativ teritoriale. Noi trebuie să venim în sprijinul lor, noi trebuie să venim cu programe și cu finanțare în sprijinul UAT-urilor, dar până la urmă deciziile, începând de la București la Iași, Cluj sau Timișoara, se iau pe plan local. De multe ori aceste decizii sunt nepopulare, dar văzând tendința în care merge toată Uniunea Europeană, toată planeta, practic, vor veni, în perioada următoare, multe decizii nepopulare și pe sechestrarea carbonului, și pe eliminarea fosilului ca sursă de energie până în 2050, reducerea emisiilor de carbon. Deci toate aceste decizii, care au fost luate deja pe plan mondial, vor afecta autoritățile publice locale și eu mă bucur că aici vedem inițiativă, vedem unități administrativ teritoriale, orașe, comune, care vor să facă ceva și care sunt gata să ia aceste decizii responsabile”, a precizat ministrul Tanczos Barna.
În deschidere, alături de primarul Allen Coliban și ministrul Tanczos Barna, au luat cuvântul ES Therese Hyden, ambasadorul Suediei la București, Ramona Chiriac, șeful Reprezentanței Comisiei Europene la București, vicepreședintele Asociației Municipilor din România și Șerban Todorică, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
Reducerea poluării, o necesitate
Toți vorbitorii au subliniat necesitatea implicării tuturor autorităților, plecând de la cele locale, până la cele europene, în implementarea măsurilor care au ca scop reducerea poluării, identificarea soluțiilor alternative de transport sau de producere a energiei, chiar dacă aceste măsuri sunt, pe termen scurt, nepopulare.
Conferința se va derula pe parcursul a 3 zile și este structurată pe 10 teme, în care 60 de speakeri din 14 țări prezintă soluții și exemple de bună practică, în special, reprezentanților primăriilor din România.