Organizația pentru Agricultură și Alimentație din cadrul ONU trage un semnal de alarmă, după ce prețul alimentelor dintr-un coș de bază a crescut la nivel mondial. După două luni de declin consecutiv, prețurile la zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale au crescut.
Raportul analizează modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În ritm anual, s-a remarcat faptul că prețurile au urcat cu 32,9% în luna august. Cerealele sunt mai scumpe cu 3,4%, uleiulile vegetale cu 6,7%, iar zahărul cu 9,6%.
Scumpirea energiei atrage și creșterea prețurilor la alimente în medie cu cel puțin 10%
FAO a înrăutățit estimările privind producția de cereale din acest an pe fondul secetei persistente din câteva țări mai producătoare de cereale. Se estimează că în acest an cerealele vor ajunge la 2,788 miliarde de tone, în scădere față de prognoza precedentă de 2,817 miliarde de tone.
Cea mai semnificativă revizuire a avut loc în cazul producției de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone față de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone. Acest lucru se întâmplă în special din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan și Rusia.
Potrivit unor prognoze publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), prețul produselor agricole și alimentare ar urma să înregistreze o corecție în primii ani ai perioadei 2021-2030.