Clienții casnici ai E.On și Engie care au trecut în piața concurențială anul trecut, beneficiind de prețurile mai mici din piața de gaze vor avea parte de scumpiri masive, acum, odată ce vechile contracte expiră și trebuie încheiate altele, la prețurile mult mai mari de acum din piață. Economica a prezentat câteva exemple de calcul.
Piața de gaze naturale pentru clienții casnici s-a liberalizat de la 1 iulie 2020 și, atunci, furnizorii mari au venit cu oferte concurențiale pentru populație chiar mai mici decât vechile prețuri reglementate. Asta pentru că liberalizarea a avut loc într-un context benefic, prețurile gazelor pe piață fiind în scădere.
În general, ofertele de atunci ale furnizorilor pentru clienții casnici erau cu preț fix timp de un an de zile. Așadar cine a semnat la sfârșitul verii trecute un contract concurențial este în situația de a fi, acum, la sfârșitul perioadei în care a avut acel preț, iar acum furnizorul vine cu o nouă ofertă de preț, pentru următorul an.
În ultimele luni prețul gazului în piață, de unde furnizorii cumpără gazele pe care le consumați dumneavoastră, a crescut foarte mult. Așadar, se pune întrebarea: cu cât va crește factura, începând din această toamnă.
Un răspuns universal nu există – sunt mulți furnizori, multe oferte, totul depinde de momentul contractării și de oferta de atunci, etc. dar vom încerca să formulăm un răspuns pentru cele mai bune oferte concurențiale ale celor mai mari doi furnizori, Engie și E.On Energie.
Engie, de la 150 de lei/MWh la 251 lei/MWh
În momentul liberalizării, Engie anunța că are o ofertă concurențială denumită Engie Gas 4U, care venea cu o reducere de 10% a prețului mărfii-gaz în primele șase luni de la contractare, dacă ați fi contractat-o în iulie 2020. Fără niciun fel de discount, prețul gazului era de 84,7 lei/MWh de gaz, repetăm, preț fix asumat de Engie pe un an. În total, cu toate tarifele și cu TVA, prețul final plătit de client este de 150 de lei/MWh, pentru jumătatea de sud a țării, alimentată prin rețeua de distribuție a Distrigaz Sud Rețele. Acesta este prețul plătit în a doua jumătate a anului contractual.
Însă, cum anul s-a terminat sau se va termina în curând, furnizorul va veni cu ofertă nouă, de prelungire a contractului. Ei bine, acum, aceeași ofertă Gas 4U are un preț al gazului-marfă de 169 lei/MWh, deci de peste două ori mai mare decât acum un an. Este adevărat că Engie oferă un discount de 20% al acestui preț, timp de trei luni în următorul an contractual. Să facem așadar calculele: dacă veți continua cu aceeași ofertă (cea mai bună ofertă concurențială a Engie, potrivit comparatorului de prețuri al ANRE), veți avea, pentru primele trei luni, un preț final de furnizare de 211 lei/MWh. Așadar, veți avea o scumpire de circa 40 %. După cele trei luni de discount, veți avea un preț final de 251 lei/MWh, deci o scumpire de 67% comparativ cu ultima lună din contractul care expiră, potrivit calculelor Economica
Conultați comparatorul de prețuri al ANRE
Aceste comparații sunt pentru clienții trecuți în piața concurențială ai celor doi mari furnizori, și sunt făcute între ofertele promovate de ei în vara-toamna anului trecut și unele oferte de acum. Lucrurile pot sta diferit în funcție de ce altă ofertă ați accesat anul trecut și de momentul în care vă expiră contractul. În plus, trebuie să știți că, dacă sunteți nemulțumit de oferta furnizorului dvs, puteți schimba oricând furnizorul, gratuit și în 21 de zile, chiar dacă ați semnat un contract. În acest scop, puteți consulta comparatorul de prețuri al ANRE, pe care îl găsiți AICI