Un obiectiv cu o încărcătură istorică seculară este fântăna monumentală ridicată la Azuga în 1906 de către Nestor Urechia, inginer dirigent al căii naționale Câmpina – Predeal. Aceasta este o replică după cea a meșterului Manole de la Curtea de Argeș, fiind vizibilă de pe DN1.
Fântâna monumentală a lui Nestor Urechia se află pe partea dreaptă, cum mergi din Bușteni către Azuga, fiind ridicată la celebrarea a 40 de ani de domnie a lui Carol I. Aceasta nu mai are apă, dar se povestește că înainte călătorii însetați se opreau aici pentru a se odihni vreme de câteva minute.
Copiată după cea de la Curtea de Argeș, fântâna monumentală de la Azuga care o poveste ce merită spusă. Deasupra acesteia este construit un mic mauoleu din piatră, în interiorul căruia se află o candelă. Aceasta arde în amintirea eroilor Batalionului II din Regimentul 4Ilfov, căzuți la datorie în luptele din toamna lui 1916, unde au stat pe poziție nu mai puțin de 34 de zile.
A fost reabilitată în urmă cu 4 ani
Fântâna monumentală a stat și ea mult în paragină până când a fost reabilitată în urmă cu 4 ani. De refacerea părții superioare, respectiv acoperișul din șindrilă, s-au ocupat autorități, agenți economici și localnici din Azuga.
Lângă fântână a fost descoperită îngropată și o bancă din piatră, veche de peste 100 de ani.
Cercetătorii locului au povești inedite despre istoria obiectivului turistic. La întoarcerea de pe islazul dinspre Bușteni, vitele se adăpostau aici, construcția fiind dotată cu o adăpătoare largă în care se curgea apa prin două țevii metalice. Alimentarea se făcea de la un izvor captat la câteva sute de metri distanță și cu aproape 100 de metri mai sus decât fântâna.
Țevile s-au colmatat, alunecările de teren le-au scos deasupra nivelului drumului și au fost tăiate de ciobanii cărora le încurcau drumul căruțelor spre stâna din Sorica. Vânătorii de fier vechi au scos porțiuni întregi din ele, ajungând să fie doar amintire.
CITEȘTE ȘI: