Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că autoritățile iau în discuție posibilitatea ca și în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mie copiii de creșă și cei de grădiniți să meargă la unitățile școlare, atâta timp cât localitatea nu intră în carantină. Ministrul mai anunţă că festivităţile de deschidere a anului şcolar vor fi permise, cu anumite condiţii, relatează News.ro.
„Şcoala nu ar trece integral în online (la o rată de infectare de peste 6 la mie – n.r.). Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces, în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Digi 24.
Al doilea scenariu presupune ca școlarii de gimnaziu să intre în online, până la vârsta de 12 ani. Cei de peste 12 ani vor putea merge la școală, cu prezență fizică, în cazul în care rata de infecare ar depăși 6 la mie. Ministrul este de părere că acesta ar fi aplicabil pentru localitățile mai mici, în care pot apărea focare.
Totodată, se pregătesc formularele prin care se solicită acordul părinților privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Acestea ar putea fi distribuite doar după începerea școlii. În cadrul acestuia, părinții vor putea răspunde cu „DA” sau „NU”.
În 2021 vor fi permise ceremoniile de deschidere a noului an școlar
Ceremoniile de deschidere a noului an școlar vor fi permise, „pentru că sunt multe alte acțiuni care sunt permise, cu mii de persoane”. Singurele condiții vor fi ca acestea:
- să aibă loc în exterior;
- să aibă o durată maximă de o oră și jumătate;
- să se poarte mască de protecție, fiind vorba despre aglomerări de persoane.
„Ştiţi cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-o dată, sunt părinţi care îşi fac griji că vai Doamne, merg în şcoală!”, a susţinut ministrul.
Purtarea măștii de protecție în școală, în spațiile interioare, va fi obligatorie cu excepția învățământului special, în cazul căruia va exista o recomandare privind purtarea măștii, dar nu obligativitate, și cu excepția orelor de educație fizică derulate în interior, cu condiția ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localitățile cu indici de infectare de peste 2 la mie, orele de sport vor putea fi organizate doar în spații exterioare.