Curtea de Apel Brașov a respins, astăzi, recursul înaintat de Consiliul Local Brașov împotriva sentinței Tribunalului Covasna prin care decizia aleșilor locali de reziliere a contractului de concesiune a parcărilor publice din Brașov către compania P&P era respinsă.
Astfel, Primăria Brașov pierde definitiv procesul privind rezilierea acestui contract, iar P&P va continua să administreze parcările publice din oraș.
Cum a reușit Primăria să își producă singură pierderi
Vechea administrație a scos la licitație concesionarea serviciului de amenajare, organizare și exploatare a parcărilor cu plată de pe domeniul public al municipiului încă din 2017. La licitație s-au înscris șase firme, una dintre acestea fiind Telekom. Potrivit unor surse din interiorul Primăriei, germanii ar fi vrut să pună mâna pe parcările din municipiu plătind o redevență de doar 25%, dar nu mai mult de 200.000 de lei lunar. Alte patru firme făceau parte din același grup, controlat de un om de afaceri din domeniul construcțiilor, a șasea ofertă venind din partea P&P, compania care s-a ocupat de acest serviciu și până acum.
Înainte ca acest serviciu să fie scos la licitație, Primăria Brașov a realizat regulamentul de parcări, care prevedea taxarea non-stop a locurilor de parcare din municipiu, altele decât cele de reședință. Regulamentul a fost supus dezbaterii publice, puțini dintre cei care se opun acum acestui regulament dând importanță acelei dezbateri. Consilierii locali au aprobat atunci regulamentul fără prea multe discuții, mizând pe faptul că traficul auto ar trebui încet – încet să fie scos din centrul orașului, iar o parcare taxată non-stop ar fi un prim pas în acest sens.
În baza regulamentului aprobat, s-a organizat licitația la care s-au prezentat, așa cum scriam mai sus, șase firme. A fost desemnată câștigătoare oferta P&P care oferea o redevență de 55% din încasări, dar nu mai puțin de 400.000 de lei pe lună. Ceilalți participanți au contestat rezultatul licitației, iar după parcursul juridic al acestor contestații, instanța a stabilit legalitatea și corectitudinea licitației, contractul cu P&P intrând astfel în vigoare.
Actuala administrație s-a trezit, însă, cu o mulțime de nemulțumiri ale oamenilor cu privire fie la taxarea non-stop, fie la modul în care se înțelege conceptul de riveran. De altfel, nici acum nu este o definire clară a acestui concept, primarul Allen Coliban explicând, la un moment dat, că riveranii ar putea parca gratuit pe o rază de 200 de metri în jurul locuinței. Acest concept nu a fost introdus în niciun regulament și nu s-au încheiat acte adiționale ulterior.
Pe de altă parte, primarul Coliban a cerut P&P să predea Primăriei toate echipamentele de parcare, explicând că în contract se spune că bunurile de retur revin Primăriei după încheierea contractului. Doar că acest contract se întinde pe o durată de zece ani, abia atunci bunurile de retur, active ale firmei amintite care deja s-ar amortiza, ar putea fi predate municipalității.
Un comentariu
Contracte pe 10 ani? Cum asa???