
Primăria Brașov lansase la începutul lunii iulie o licitație publică în vederea întocmirii studiului de fezabilitate pentru modernizarea domeniului schiabil existent din stațiunea Poiana Brașov. Deși proiectul are deja studiul de prefezabilitate și masterpanul realizate cu ajutorul mediului privat, prin mediul Asociației de Turism Poiana Brașov, care le-a finanțat, nu s-a prezentat nici un ofertant.
De la instalații pentru producerea zăpezii, la nocturne
Practic, termenul inițial pentru depunerea ofertelor era 20 iulie și a fost prelungit până pe 30 iulie și acum, până pe 30 august. Contractul pentru acest proiect are o valoare de 559.283,23 le fără TVA, respectiv de 665.547,04 lei cu TVA.
La începutul acestui an, primarul Brașovului, Allen Coliban, prezenta, în cadrul unei conferințe pe turism, despre intenția sa de a investi în modernizarea și extinderea pârtiilor de schi din Poiana Brașov. Ar fi vorba, în principal de construirea a două telescaune, mai multe instalații de producere a zăpezii artificiale și instalații nocturne pe pârtii.
O stațiune cu ofertă subdimensionată
„Am constatat că oferta Poienii Brașov este subdimensionată față de nevoi și față de interesul arătat de români. Asociația de Turism din Poiana Brașov un plan pe care noi, autoritățile locale, îl susținem și urmează să facem împreună pașii pentru a-l vedea îndeplinit. În primul rând, proiectul de modernizare și extindere a domeniului schiabil, pe care eu îl văd împărțit în două faze: una de optimizare a domeniului schiabil existent, și cealaltă de extindere a domeniului schiabil cu noi pârtii, către Râșnov. Vorbim despre faptul că la finalul acestor investiții, domeniul schiabil va avea o capacitate de aproape 6.000 de schiori/zi… varianta optimă este realizarea în etape a acestui proiect. În faza I – aceea de optimizare a domeniului, care se poate realiza într-un timp mult mai scurt și este ceea ce îi lipsește masivului Postăvarul acum, pentru a își atinge potențialul pe deplin. Faza I presupune construirea a două telescaune de câte 4 locuri, care vor face legătura între cele două telescaune existente, pe de o parte, și dintre Poiana Ruia și Kanzel, pe de altă parte. La acestea se adaugă extinderea sistemului de producere a zăpezii artificiale și de instalație nocturnă pe două pârtii, Drumul Roșu și Subteleferic”, a precizat Coliban.
Transformarea Poienii Brașov: prima fază, optimizarea domeniului schiabil existent prin amenajarea unor noi telescaune, dar și a nocturnei pe două pârtii, iar a doua fază, extinderea spre Râșnov, nu înainte de a avea loc o serie de dezbateri
Potrivit edilului, demersul mai mare este ca Poiana să fie o stațiune preferată de români în toate cele patru anotimpuri, nu doar iarna. În acest sens, studiul de fezabilitate va include și proiectele unor trasee de mountain bike și de drumeții și alte facilități de petrecere a timpului liber.
Nici pentru „derdeluș” nu se găsesc ofertanți
Nici în cazul „derdelușului pe șine” proiectat pentru stațiunea montană lucrurile nu sunt mai roz. În februarie, edilii lansaseră licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate, însă s-a prezentat o singură firmă care depusese o ofertă neconformă. Astfel, licitația a fost reluată la finele lui mai, la același preț estimat de 129.339 de lei, fără TVA, respectiv 153.913 lei cu TVA, însă nu s-a mai prezentat nici un ofertant. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a precizat că este posibilă o schimbare de abordare în ceea ce privește procedura de selecție, respectiv negocierea directă cu un proiectant în vederea întocmirii documentației pentru acest traseu de sanie pe șine cu o lungime de 1,5 km.