Brașovul este unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Orașul este înconjurat de vârfurile Munților Carpați Orientali și se bucură de arhitectură gotică, barocă și renascentistă, pe lângă multitudinea de atracții turistice.
Cel mai important oraș al Transilvaniei din Evul Mediu a fost atestat documentar în anul 1235 sub numele Corona, mai apoi Barasu în 1252 și Brașov în 1288. Acesta a dominat viața economica a secolelor XIV-XVI, activitatea comercială fiind infloritoare. Brașovul era renumit pentru calitatea mărfurilor, dar mai ales pentru cea a armelor care se fabricau aici.
Reședința judeluțui cu același nume, Brașov este situat în partea central-estică a României, la poalele vârfului Tâmpa. Teritoriul administrativ al orașului se încadrează în partea sudică a depresiunii Brașovului, la contact cu rama muntoasă, respectiv cu fluxul intern al Carpaților Orientali. În apropiere se află munți falnici, câmpuri deluroase, păduri dese și sate cu biserici fortificate.
Comercianții sași au reușit să obțină bogății considerabile și să exercite o puternică infliență politică în regiune tocmai datorită amplasării orașului la intersecția rutelor comerciale care leagau Imperiul Otoman de Europa de Vest.
Fortificațiile au fost ridicate în jurul orașului și extinse continuu, cu mai multe turnuri întreținute de diferite bresle meșteșugărești.
Brașovul, înființat pe un sit dac antic
Cavalerii Teutoni au înființat Centrul orașului Brașov în 1211 pe un sit dac antic. Totodată, acesta a fost stabilit ca una dintre cele șapte cetăți cu ziduri. Orașul emană astfel o ambianță medievală distrinctă fiind folosit ca fundal în mai multe firme din perioada recentă.
Arhitectura brașoveanp este specifică, întrucât fiecare casă are pitorescul ei. Ridicarea construcțiilor s-a realizat potrivit unor principii urbanistice bine stabilite, impuse de condițiile geografice ale Brașpvului. Casele din Cetate se sprijină una pe cealaltă, pe când cele din cartierele exterioare sunt mai răsfirate.
De-a lungul timpului au fost ridicate mai multe construcții care au devenit atracțiile turistice de astăzi. Orașul Brașov este înzestrat cu monumente din diferite perioade istorice, putând fi considerat un oraș muzeu. Acesta constituie punctul de plecare spre rețeaua stațiunilor și cabanelor din zona montană învecinată. În plus, Brașovul este un centru universar de tradiție. În plus.
Orașul este totodată unul dintre cele mai importante centre turistice ale țării, datorită numeroaselor monumente istorice și artistice.
Principalele atracții turistice din Brașov
- Piața Sfatului (situată în inima vechiului Brașov Medieval);
- Primăria Veche sau Casa Sfatului (cu Turnul Trompetiștilor);
- Biserica Neagră (construită între 1385 și 1477);
- Muntele Tâmpa, de unde priveliștea spre oraș este unică;
- Fortificațiile Defensive ale Brașovului care includ: Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Fierarilor, Poarta Ecaterina, Cetatea Brașov, Poarta Schei și Bastionul Țesătorilor.