
Autostrada Ploiești – Comarnic – Brașov este dezbătută de peste 18 ani în România, de la inițiativa de a fi construită în parteneriat public-privat.
În momentul de față, constructorii nu se înghesuie să depusă oferte pentru a realiza autostrada de pe Valea Prahovei, care ar urma suferința șoferilor de pe DN. Aceștia cer lămuriri Companiei de Drumuri în privința documentelor publicate, care îi țin departe de a se implica.
Lucrările la lotul Râșnov – Cristian ar putea fi gata în acest an
Din autostrada București – Brașov a rămas de lansat spre execuție secțiunea Ploiești – Brașov și centura Comarnic. Tronsonul București – Ploiești este în operare din 2021, iar lucrările la lotul Râșnov – Cristian ar putea fi gata până la finalul acestui an, conform estimărilor Ministrului Transportului, Lucian Bode.
CNAIR a lansat licitația pentru revizuirea studiului de fezabilitate realizat în 2006 la finalul lunii august, dar și pentru elaborarea proiectului tehnic pentru tronsonul Ploiești – Brașov. Valoarea contractului este cuprinsă între 48,8 milioane de lei și 57,6 milioane de lei. Documentația ar trebui să fie gata în trei ani și jumătate, iar mai apoi constructorii se pot ocupa de lucrări.
Consitrans, singuriul ofertant pentru lotul Ploiești – Brașov
Lotul Ploiești – Brașov, varianta fără ocolire Comarnic și sectorul Râșnov – Cristian, are 97,3 kilometri. Consitrans au fost singurii care au depus oferta, iar dacă nu se depun contestații contractul ar putea fi semnat în prima lună din 2021.
Specialiștii în infrastructură sunt de părere că proiectanții serioși au stat deoparte la această licitație, deoarece Compania de Drumuri a lansat o documentație cu multe erori și neconcordante, dar și o valoare estimată a investițiilor foarte mică. În plus, Asociația Pro Infrastructură declară că „singurul ofertant, consitrans, este recunoscut pentru marile probleme în a livra proiecte de calitate și la timp, precum A7 Ploiești – Bacău sau A13 Sibiu – Făgăraș”.
„Proiectul este foarte aproape de un nou eșec”
Licitația pentru centura Comarnic, în lungime de 5,2 kilometri, este suspendată după ce ofertanții au acuzat numeroase neclarități. Asociația Pro Infrastructură avertizează că proiectul este foarte aproape de un nou eșec, întrucât firmele nu vor depune oferte din cauza lipsurilor din documentația tehnică.
Până în momentul de față, 30 de agenți economici au depus solicitări de clarificări. La nivelul CNAIR s-a constituit un grup de lucru pentru revizuirea documentației de atribuire prin punerea în acord cu solicitările de clarificare ale agenților economici.
În acest context, începerea lucrărilor la cei 100 de kilometri rămași până la Brașov din autostradă care începe la București mai are de așteptat.
11.000 de mașini au circulat zilnic pe ruta Ploiești – Brașov
DN1 este una dintre cele mai aglomerate șoșele din România. Traficul devine infernal în zilele de weekend și în cele libere, oficiale, când mașinile se încolonează în drumul spre munte sau înapoi în Capitală.
Valorile traficului mediu zilnic anual pe DN1 au crescut cu 5% în ultimii trei ani, de la 28.838, în 2017, la 33.384, în 2020. Peste cinci ani, estimarile arată că pe acest drum vor circula anual, în medie, 42.607 mașini, potrivit ziare.com.
În 2015, pe ruta Ploiești – Brașov au circulat zilnic circa 11.000 de mașini, iar numărul va trece de 31.000 de unități, în 2045, potrivit estimărilor publicate de Comisia Națională de Prognoză.
Prin construcția și darea în funcțiune a autostrăzii București-Brașov, șoferii ar economisi 80.000 de ore pe zi, se arată în aceeași analiză de costuri și beneficii a proiectului de concesiune al autostrazii Comarnic – Brașov, anulat de Compania de Drumuri în 2015.
Spre exemplu, pe sectorul Comarnic – Predeal, unul dintre cele mai aglomerate sectoare de pe rută, în lipsa autostrazii, estimarile arată că în anul 2020 un vehicul ar parcurge drumul în circa 120 de minute, în timp ce tronsonul de autostrada s-ar parcurge în doar 12 minute.
3 comentarii
Stirea e de anul trecut.
articolul nu este cu nimic actual. este o adunătură de informații vechi și încurcate
Va recomand mai multa documentare înainte de a scrise orice.
cereți mai multe informații în calitate de ziarista în legătură cu informațiile postate de autorități aici :
https://ploiesti-brasov.ro/
aveți surse de unde sa vă informați :
Adi Valea Prahovei
cj Prahova
președintele cj Brașov
Un copy-paste nerușinat de la o știre veche de mai mult de un an, nici măcar nu v-ați obosit să citiți tot textul și să excludeți informațiile care nu mai sunt de actualitate.
Fowrte frumos, doamna „jurnalist”!