Poveștile învăluite în mister ale orașului de la poalele Tâmpei reprezintă o mare atracție pentru turiști. Una dintre legendele celebre ale Brașovului este cea a regelui maghiar Solomon, care a inspirat și stema orașului.
Orașul Coroanei
Se spune că Regele Solomon, urmărit de invadatori până în Brașov, s-a ascuns în pădure. Pentru a nu fi recunoscut de dușmani, și-a dat jos coroana de pe cap și a așezat-o pe tulpina unui arbore. Cumanii nu l-au mai recunoscut, ei crezând că regele a căzut în prăpastie și a murit. Astfel, a reușit să scape cu bogățiile pe care le avea asupra lui. Regele a fugit până la o peșteră unde s-a refugiat, zona fiind cunoscută astăzi sub denumirea de Pietrele lui Solomon.
Sute de ani mai târziu, în timp ce aduna lemne de foc, un țăran a găsit coroana pe locul unde acum se află Casa Sfatului și a dus-o la Biserica Neagră spre păstrare. Așa a ajuns Brașovul să se numească în germană Kronstadt, orașul Coroanei. Acum Pietrele lui Solomon reprezintă una dintre cele mai populare zone de picnic, spunându-se că locul are puteri și-i vindecă pe bolvanii de inimă.
Muntele Tâmpa, zonă sacră
O legendă veche de mii de ani spune că muntele Tâmpa era o zonă sacră dedicată cultului lui Zalmoxis și se presupune că aici au existat altare pentru sacrificii, lucru susținut de faptul că arheologii au descoperit oase vechi de mai bine de 2.000 de ani. Printre tufele de vegetație s-au mai păstrat urmele vechii cetăți Brassovia. La telecabină poate fi văzută o machetă a fostei fortificații, întrucât această cetate nu poate fi reconstruită.
Totodată, există o legendă care este legată de singura bancă săpată în piatră aflată pe aleea de sub Tâmpa. Se spune că stânca din care este realizată aceasta s-a prăvălit de la mare înălțime, îngropând sub ea doi amanți care stăteau îmbrățișați în acel loc. În memoria lor, banca a fost făcută în anul 1817.
Lacul în care erau înecate vrăjitoarele
Pe locul unde se află clădirea Modarom se spune că exista un lac unde erau înecate vrăjitoarele. Femeile care erau suspectate de vrăjitorie aveau un sfârșit tragic, fiind legate cu greutăți de picioare și aruncate în apă. Execuțiile erau privite de mii de oameni. Astăzi, pe locul fostului lac este strada Republicii.
Brașovul secolului al XVI-lea era cunoscut în toată țara tocmai pentru Dealul Furnicilor, actualul Deal al Melcilor. Se spune că aici au fost executați prin tortură toți cei condamnați la moarte. Prima execuție pronunțată de Senatul Brașovului datează din anul 1442, însă nu se știe cine anume le ducea la îndeplinire. Țiganii erau călăii din Brașov și din întreaga Transilvanie, care câștigau bani grei din aceasă meserie. Ei au murit în chinuri, la fel ca victimele lor, iar din acest motiv se spune că erau blestemați.
Copilul lup găsit în pădure
O altă legendă veche de sute de ani este povestea zguduitoare a copilului lup de la Brașov. Aceasta începe în 1781, când un tânăr de aproximativ 20 de ani ar fi fost găsit în pădure de un brașovean. Se pare că bărbatului i s-a făcut milă de el și l-a luat acasă. Băiatul era complet sălbăticit, nu comunica, nu vorbea și se hrănea cu frunze, fructe și carne crudă.
Tânărul urla de fiecare dată când vedea Muntele Tâmpa. Abia după trei ani a fost convins să mănânce mâncare normală și să poarte încălțăminte și haine, însă nu a învățat niciodată să vorbească. Legenda spune că scotea doar niște sunete când îl vedea pe bărbatul care l-a salvat din pădure, reacționând ca un animal care își recunoaște stăpânul. Nu a reușit să se integreze și nici să devină un om normal.
Statuia copilului de pe Biserica Neagră
Statuia unui copil care pare că stă aplecat este un lucru atipic pentru o biserică, însă nimeni nu a putut să stabilească adevărul din spatele ei. Una dintre legende spune că statuia înfățișează un ucenic care a fost omorât din invidie pentru că era foarte priceput. Se pare că meșterul șef, care lucra la construcția bisericii s-a temut că îl va întrece și îi va lua locul, astfel încât l-a împins de pe biserică.
Ulterior, meșterul ar fi aflat că băiatul îl admira foarte mult și vorbea foarte frumos despre el, iar bărbatul, măcinat de remușcări, ar fi ridicat această statuie în memoria tânărului. Meșterul ar fi recunoscut ce a făcut și a fost condamnat la moarte pentru fapta sa.
O altă legendă spune că fiul unuia dintre meșteri a căzut în timpul construcției bisericii chiar sub ochii tatălui său. Bărbatul, răpus de durere, ar fi construit o statuie care îl înfățisează pe fiul său, așa cum l-a văzut ultima oară.
Un comentariu
Vrajitoarele aveau..nu avea,
Dealul furcilor nu furnicilor,
Copilul urla nu urma la luna.
In rest, foarte fain articolul.
Multumim