Turistul ajuns la munte vrea să le încerce pe toate. Inclusiv să urce în vârf de munte îmbrăcat ca și cum s-ar plimba pe Corso. Și ajunge, în cele din urmă, să fie ajutat de salvamontiști, așa cum au fost, doar săptămâna trecută, 3 astfel de cazuri. „Nu dețin nici cel mai mic echipament în ceea ce privește o drumeție montană. Ei au venit la munte să se relaxeze. Ieșind din hotel, văd telecabinele și oameni stând la coadă. Urcă și ei, bineînțeles, așa cum sunt, total neadecvat unei drumeții montane, ajung în masiv și de acolo se decid, tot cu puhoiul de oameni, să meargă în zonele de belvedere sau spre zona vârfului. Zonă care presupune o pantă foarte abruptă, stâncoasă, unde este foarte alunecos. De multe ori, și un echipament adecvat oferă aderență destul de redusă. Și, normal, plecând pe aceste căi, se accidentează”, a explicat Cătălin Petrescu, reprezentant Salvamont Brașov.
Mai sunt și turiștii care, deși au ajuns în vârf echipați neadecvat, se decid să continue aventura pe drumuri de munte. Chiar dacă drumul e plin de bolovani, care se rostogolesc sub picioare, iar ei sunt încălțați de oraș. „Problema și mai mare este că sunt turiști care vin cu copii în cărucior și care se deplasează cu aceste cărucioare pe drumurile acestea. De multe ori aluneci și cu încălțări specifice, dar să mai ții un copil în spate sau să ai un copil în cărucior pe care trebuie să-l împingi. Din păcate, vedem aceste lucruri și iarna, în zona pârtiilor de schi”, a mai spus Petrescu.
Recomandarea salvamontiștilor este ca, dacă plănuiți să urcați pe munte, să vă echipați corespunzător. Dacă urcați cu telecabina, luați o haină în plus cu voi și rămâneți doar în zona peronului. Nu plecați pe drum de munte, dacă sunteți în îmbrăcăminte și încălțăminte de oraș!