Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    Avioanele IAR-80, fabricate la Brașov, în top 4 în lume la începutul celui de-al doilea război mondial. După război, însă, comuniștii le-au dus la fier vechi

    1
    De Ovidiu Vranceanu pe 12 iulie 2021 Economie, Stiri Brasov
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, România a avut parte de momente grele. A intrat în război alături de Germania nazistă şi a avut o scurtă perioadă de reuşite militare printre care recucerirea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, urmată de adevărate catastrofe în stepele ruseşti cu pierderi mari de vieţi omeneşti. Soldaţii români erau slab echipaţi şi nici nu aveau armamentul necesar pentru a face faţă războiului din inima URSS. În anul 1944, românii şi-au abandonat aliatul şi au trecut de partea învingătorilor, ajungând în cele din urmă în partea răsăriteană a „Cortinei de Fier” sub atenta supraveghere a Rusiei Sovietice.

    Ceea ce i-a adus României faimă, cel puţin în anii de început al Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost o realizare tehnologică impresionantă a inginerilor români. Este vorba despre avionul de vânătoare IAR-80, o armă letală şi extrem de competitivă, mai ales atunci când era pilotată de aşii aviaţiei româneşti. IAR-80 a fost considerat unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare de la începutul războiului, surclasând aparate de zbor faimoase ale vremurilor sale.

    Un proiect dezvoltat în secret

    În preajma Celui de-al Doilea Război Mondial, armata română nu ţinea pasul din punct de vedere tehnologic cu marile state occidentale. S-au încercat tot felul de planuri de reformare ale armatei dar s-au împotmolit în luptele politice şi în birocraţia românească. Singurele îmbunătăţiri au fost făcute fără o coerenţă reformatoare şi ca atare nu au avut un impact major. Nici măcar Antonescu, după 1940, deşi a încercat reformarea armatei şi dotarea ei nu a ajuns la rezultate mulţumitoare. Drept dovadă, în martie 1941 Hitler îşi exprima nemulţumirea faţă de felul în care arăta armata română.

    Citește și:

    Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale ca să își permită să cumpere un apartament standard. Brașovul, pe locul 3 în topul celor mai scumpe județe

    Primăria Sfântu Gheorghe dărâmă un fost hotel al afaceristului brașovean Ioan Neculaie

    Brașovenii de la Bilka intră în ultima etapă a investiției în noua fabrică de pe fosta platformă Hidromecanica 2. „Cererea de acoperişuri metalice este în continuă creştere”

    „Cu românii nu se poate face nimic. Poate că, în spatele unui obstacol foarte puternic, ei ar putea asigura apărarea acolo unde nu se atacă. Antonescu şi-a mărit armata în loc de a o reduce şi îmbunătăţi. Soarta unor mari unităţi germane nu trebuie să depindă de rezistenţa unităţilor româneşti“, preciza liderul nazist. În timp ce marile puteri investeau mai ales în motorizate, blindate şi avioane de luptă, România deţinea la începutul războiului câteva avioane de vânătoare poloneze. dar şi câteva româneşti, dar total neperformante şi detehnologizate.

    Pe scurt, România nu conta într-un război aerian. În timp ce autorităţile române încercau să achiziţioneze prin contracte dubioase tot felul de avioane din Occident, la uzinele IAR din Braşov, un grup de ingineri români geniali printre care Ion şi Mircea Grosu, Elie Carafoli, Gheorghe Zota sau Teodor Gârneţ puneau la punct un proiect de avion autohton deosebit de performant.

    Cu o cabină închisă şi motor în stea, avionul de vânătoare visat de specialiştii de la IAR Braşov era, din punct de vedere tehnologic, peste aparatele de zbor ale vremii. Fără buget, doar cu vaste cunoştinţe aceşti ingineri au pus la punct unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare ale lumii, numit IAR-80. Proiectul a fost conceput în secret în anul 1937 şi era aşteptat momentul în care să fie prezentat autorităţilor.

    Momentul a venit în anul 1939, atunci când avionul a fost prezentat lui Armand Călinescu şi regelul Carol al II lea. La teste a impresionat. La aproximativ 4000 de metri IAR-80 zbura cu o viteză uluitoare, peste 500 de kilometri la oră. A început şi producţia în septembrie 1940. La început era produs un avion pe zi, pentru ca mai târziu, odată cu necesităţile războiului să fie produse şi câte două IAR-80 pe zi.

    Un avion în top patru mondial

    IAR-80 a devenit în scurt timp un avion legendar. Era de altfel în top patru mondial ca performanţă. Specialiştii vremii îl comparau cu celebrele aparate de zbor Spitfire, Hawker Hurricane sau chiar Zero-urile japoneze. IAR-80 avea motor pe benzină în stea dublă, cu 14 cilindri, de peste 1000 CP şi şase mitraliere belgiene. Era făcut în întregime din metal, fiind capabil să zboare la înălţimi mari.

    Primul model de IAR-80 avea o viteză maximă de 550 de kilometri la oră la o înălţime de aproape 4000 de metri. Totodată era un avion de vânătoare cu cabină închisă ermetic. Putea să urce la 5000 de metri în doar 6 minute şi avea o rază de acţiune de 940 de kilometri cărând 450 de kilograme de bombe. În anii războiului a fost îmbunătăţit. IAR-80 A, de exemplu, a primit şase mitraliere germane, mult mai puternice decât cele belgiene, iar scaunul pilotului şi partea din faţă a avionului au fost blindate.

    A fost încărcat cu blindaj mai mult ,dar şi un motor îmbunătăţit. IAR-80 A au fost primele forţe româneşti care au intrat pe teritoriul inamic, atacând sovieticii în Basarabia. Eficienţa lor era extraordinară, escadrilele de IAR-80 fiind poreclite de ruşi, „măturoiul românesc”. În primii ani ai războiului avioanele de vânătoare IAR-80 au făcut ravagii în rândurile sovieticilor reuşind să doboare numai în Basarabia, 242 de avioane sovietice în zbor, dar şi alte 150, la sol.

    La Odessa, escadrilele de IAR-80 au distrus în luptele aeriene peste 210 avioane ruseşti.

    În acea perioadă, IAR-80 nu avea rival pe frontul de Est. Totodată aceste avioane româneşti IAR-80 au apărat cu succes zonele petrolifere de la Ploieşti împotriva aviaţiei americane fiind considerate capabile să facă faţă orcărui aparat de zbor, de luptă, al vremii. Au fost fabricate diverse modele, inclusiv IAR-81, cu diferite dotări, luptând pe toată perioada războiului.

    „Pasărea de luptă” a aşilor aerului

    IAR-80 a fost preferat de unul dintre cei mai mari aşi ai aerului români din Cel de-al Doilea Război Mondial. Dan Vizanty, un mare pilot român din anii războiului, unul dintre cei mai buni din Europa, la bordul unui IAR-80 a făcut ravagii în rândurile aparatelor de zbor americane care au atacat câmpurile petrolifere din Valea Prahovei. Între 4 aprilie şi 23 august 1944, Dan Vizanty, în fruntea Grupului 6, doar cu avioane IAR-80 au distrus în luptă 6 „fortăreţe zburătoare” B-17, americane, 6 bombardiere Liberator B-24 şi 28 de avioane Lightning P-38. Faima bătăliilor purtate de Dan Vizanty şi piloţii români la bordul IAR-80 a făcut înconjurul lumii, fiind supranumiţi ”spaima Lighting-urilor”. Pilotul român Serghei Ciachir mărturisea că escadrilele româneşti de IAR-80, pe frontul de Est „măturăm totul în cale”.

    Avioanele IAR-80 şi IAR-81, după război, nu au mai ţinut pasul cu progresul tehnic. România comunistă nu a mai investit în acest aparat de zbor providenţial pentru aviaţia românească. În anii 50, IAR-urile au fost duse la fier vechi, avioanele fiind casate. În momentul de faţă nu s-a mai păstrat niciun aparat de zbor IAR-80 sau IAR-81.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentPână miercuri, înscrieri pentru singura clasă de piscicultori din țară, la Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer
    Următorul articol „Mușterii” salvamontiștilor brașoveni: Iarna, cu trolerul sau căruciorul pe pârtie, vara, cu adidași sau sandale în vârf de munte. Și cu copilul
    Ovidiu Vranceanu
    • Website
    • Facebook

    ovidiu@bizbrasov.ro

    Vezi un comentariu

    Un comentariu

    1. Dan Nitu pe 12 iulie 2021 10:41 AM

      Buna ziua, mai exista un singur IAR 80 chiar la Brasov

      Răspunde

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Volumul „Europe by Rail”: Peisaje pitorești pe care le poți admira din tren, tocmai pentru că viteza acestora este destul de mică

    13 august 2022

    Viteza medie a trenurilor românești este de sub 45 km/h, iar acest lucru este bun dacă vrei să privești peisajul.…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Polițiștii brașovenii, razii cu efective mărite noaptea trecută, în zona cluburilor din Brașov: 14 amenzi, 3 permise reținute și un dosar penal

    13 august 2022

    Noaptea trecută, în intervalul orar 22.00 – 6.00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov, împreună cu polițiști locali, au organizat…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Un predelean se specializase în furtul din hoteluri și pensiuni. Prima oară când a fost prins, a scăpat ieftin, însă a doua oară, s-a ales cu 30 de zile de arest

    13 august 2022

    Polițiști din cadrul Poliției Stațiunii Predeal efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt calificat”…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Un șofer beat și drogat a provocat un accident cu două victime, în această dimineață, în Centrul Brașovului

    13 august 2022

    În această dimineață, în jurul orei 11.10, pe strada Nicolae Iorga din municipiul Brașov a avut loc un accident în…

    Sănătate By Ionuț Dincă0

    Incidența COVID, patru zile consecutive de scădere: 6,31/1000 în județ și 8,51/1000 în municipiul Brașov

    13 august 2022

    Rata de infectare cu SARS-CoV-2 își continuă trendul descendent în Brașov. Astfel, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Brașov, incidența…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Mașină răsturnată în miez de noapte, chiar lângă sediul Poliției Brașov. Șoferul, grav rănit

    13 august 2022

    Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost solicitat azi-noapte, in jurul orei 4.00, să intervină la un accident rutier…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Politiștii, cu ochii pe cei care își parchează mașina pe Transfăgărășan. Se vor da amenzi, astfel încât să fie descurajați cei care staționează pe unde apucă și din cauza cărora se formează ambuteiaje

    13 august 2022

    Parcarea pe Transfăgărăşan va fi restricţiontă pentru eliminarea cozilor kilometrice. Anunţul a fost făcut pe pagina de socializare a Poliţiei…

    Social By Ionuț Dincă0

    Polițiștii vor protesta timp de trei zile săptămâna viitoare. De ce sunt nemulțumiți

    13 august 2022

    Sindicatul polițiștilor, SNPPC, anunță noi proteste în perioada următoare, angajații MAI fiind nemulțumiți de de faptul că Guvernul nu aplică…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Berea produsă la Brașov, rămâne în topul preferințelor. Ursus a a avut afaceri ce au depășit 2,1 miliarde de lei

    13 august 2022

    Ursus Breweries este la acest moment cel mai mare producător de bere din România, având în portofoliu branduri precum Ursus,…

    Stiri Brasov By Biz Brasov0

    Familia primarului din Jibert, omorât în bătaie, acuză: o serie de dovezi sunt ignorate în anchetă. Procurorii nu au cercetat toate pistele

    13 august 2022

    Primarul din Jibert a murit la finele lunii martie, după ce a fost bătut de un consilier local din comună.…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Statul plătește cheltuielile de judecată ale unor funcționari condamnați definitiv, dar nu mai recuperează banii. Situația trenează de mai mulți ani

    12 august 2022

    Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra unei situații extrem de grave, care are consecințe financiare…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Consiliul Concurenței: prețul benzinei a scăzut cu 58 de bani, iar al motorinei cu 56 de bani, față de finalul lunii iunie, pe lângă cei 50 de bani acordați de Guvern

    12 august 2022

    Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru în…

    Social By Biz Brasov0

    Radu Dascălu, al patrulea consilier care îl abandonează pe Coliban. „Luni iau o decizie, acum sunt în vacanță”

    12 august 2022

    Radu Dascălu, consilierul primarului Allen Coliban pe probleme de ordine publică, intenționează să demisoneze din funcție din cauza unor probleme…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    Cea de-a opta ediție KineDok începe pe 19 august la Brașov. Primul film va fi proiectat la CATTIA și va avea subtitrări în română și ucraineană

    12 august 2022

    Cea de-a opta ediție a programului internațional de distribuție alternativă de film documentar KineDok începe vineri, 19 august 2022, la…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Elevii trebuie să poarte uniforme, din nou. Fiecare școală va avea însemne diferite

    12 august 2022

    Ministrul Educației spune că este adeptul revenirii la uniforme în școli. Sorin Cîmpeanu a declarat, pentru Antena 3, că vestimentația ar…

    Administratie By Ionuț Dincă0

    Compania Apa Brașov a primit o primă tranșă de 54,8 milioane de euro, din fonduri europene prin POIM, pentru rețele noi, dar și pentru a reabilita rezervoarele și captările de apă potabilă

    12 august 2022

    Compania APA Brașov va implementa „Proiectul regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brașov /…

    Evenimente By Bianca Ivașcu0

    Proiecții gratuite de filme în trei locuri din oraș, până pe 15 august, la Brașov Jazz & Blues Festival: „România Sălbatică”, „Cruella” și „Metronom”

    12 august 2022

    Un festival are datoria de a-i atrage pe spectactori cu o sumedenie de alte activități, în afară de cele care…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Facebook şi Instagram urmăresc fiecare mişcare a utilizatorilor de iPhone. După ce aceștia dau click pot fi văzute chiar și date sensibile, precum parole sau informații ale cardurilor

    12 august 2022

    Aplicaţiile de iPhone pentru Facebook şi Instagram folosesc un browser propriu, care urmăresc toate acţiunile utilizatorilor după ce aceştia dau…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Prețul apei crește la Brașov cu aproape 2 lei de la 1 septembrie. Care sunt cauzele ce au impus această scumpire

    12 august 2022

    Potrivit Deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare- ANRSC, prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Primele curse de pe Aeroportul Ghimbav vor putea decola/ateriza din iunie 2023. Din toamnă, încep zborurile de verificare a echipamentelor de radionavigație

    12 august 2022

    Reprezentanții Consiliului Județean, ai ROMATSA și ai Autorității Aeronautice Civile Române au prezentat astăzi stadiul lucrărilor la Aeroportul Internațional Brașov…

    Ultimele Știri Adăugate

    Volumul „Europe by Rail”: Peisaje pitorești pe care le poți admira din tren, tocmai pentru că viteza acestora este destul de mică

    Stiri Brasov 13 august 2022

    Polițiștii brașovenii, razii cu efective mărite noaptea trecută, în zona cluburilor din Brașov: 14 amenzi, 3 permise reținute și un dosar penal

    Stiri Brasov 13 august 2022

    Un predelean se specializase în furtul din hoteluri și pensiuni. Prima oară când a fost prins, a scăpat ieftin, însă a doua oară, s-a ales cu 30 de zile de arest

    Stiri Brasov 13 august 2022

    Un șofer beat și drogat a provocat un accident cu două victime, în această dimineață, în Centrul Brașovului

    Stiri Brasov 13 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Dorin la Turism pe Valea Prahovei: alimente expirate, frigidere mizerabile, fire de păr în așternuturi. Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de 70.000 de lei, într-o singură zi
    • Barbu Gh. la Satele din zona Rupea rămân fără preoți. Mitropolia Ardealului face angajări
    • Barbu Gh. la Profesorii vor putea cere, o dată la zece ani, un an de „recreație”, având postul garantat la întoarcere
    • Barbu Gh. la Calea ferată de 740 de milioane de lei care va face legătura cu Aeroportul de la Ghimbav ajunge astăzi pe masa Guvernului. „Judeţul Braşov este una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor”
    Alte Știri Brașov

    Un predelean se specializase în furtul din hoteluri și pensiuni. Prima oară când a fost prins, a scăpat ieftin, însă a doua oară, s-a ales cu 30 de zile de arest

    13 august 2022

    Un șofer beat și drogat a provocat un accident cu două victime, în această dimineață, în Centrul Brașovului

    13 august 2022

    Incidența COVID, patru zile consecutive de scădere: 6,31/1000 în județ și 8,51/1000 în municipiul Brașov

    13 august 2022

    Mașină răsturnată în miez de noapte, chiar lângă sediul Poliției Brașov. Șoferul, grav rănit

    13 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.