Unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din România poate fi vizitat în localitatea braşoveană Cincu. Ridicată de coloniştii germani acum 800 de ani, biserica fortificată include o celulă construită de administraţia habsburgică unde erau închise, până se împăcau, cuplurile care aveau conflicte domestice.
Biserica Evanghelică fortificată din Cincu a intrat într-un proces de reabilitare, cu ajutorul unei finanțări obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar în ultimii ani a fost cercetată de mai mulţi restauratori. Doi dintre ei, din Târgu Mureş au descoperit o pictură care datează de opt secole.
Fortificația este una dintre cele mai vechi din Transilvania. A mai fost reabilitată o singură dată când a trecut de la catolici la ortodocsi acum 500 de ani. Reparaţiile la lăcaşul de cult vor începe zilele viitoare, iar la final pictura nou descoperită va putea fi admirată de turişti. Biserica ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO. În ultima perioadă cei doi restauratori au găsit sub actuala zugrăveală pictură originală din anul 1240. Biserica era la vremea aceea catolică şi era pictată ca atare. Sub foarte multe straturi de zugrăveală a fost descoperită pictura originală pe partea stângă a lăcaşului de cult. Printre chipurile pictate figurează şi Sfântul Nicolae. Din 1526 Biserica a devenit evanghelică şi a fost acoperită toată picture.
Biserica din Cincu poatr fi vizitată, iar taxa de intrare este de 5 lei. Biserica a devenit o atracţie pentru că are câteva particularităţi:o fântână în subsolul încăperii principale, cinci tuneluri secrete, simboluri masonice la tot pasul, temniţa matrimonială din perioada medievală datorită căreia timp de 200 de ani în Cincu nu s-a cunoscut niciun divorţ, o suită de trei orgi consecutive, dar şi un altar baroc neterminat.
Cum funcționa temnița matrimonială
În temniţa matrimonială erau aduşi soţii care nu se mai înţelegeau, pentru că divorţul era ceva de neconceput la acea vreme. „Temniţa matrimonială era la etajul superior, aproape de turn. Când habsburgii au venit la putere, în 1680, împăratul a devenit guvernatorul Transilvaniei. Habsburgii au venit cu legi moderne, care erau respectate. Au adus un cod civil, unul penal şi unul al familiei. Divorţul nu era acceptat. În casele oamenilor, pe spătarul scaunelor, era simbolul unui peşte. Dacă scaunele erau aşezate în hol, cu peştii faţă în faţă, însemna că totul era în armonie. Dacă scaunele erau spate în spate atunci era necaz mare. Dacă problema dura mai multe zile se intervenea. Soţii erau aduşi în temniţă. Aveau o singură lingură, o furculiţă, un pahar cu apă, un singur pat mic, iar copiii erau lăsaţi la vecini. Austriecii nu concepeau destrămarea familiei. Erau ţinuţi acolo până se împăcau. Nu dura mult pentru că patul era mic şi trebuiau să doarmă şi să se încălzească“, mai spune ghidul bisericii. Temniţa a fost eficientă timp de 150 de ani. La Cincu sau în localităţile din jur nu s-a cunoscut niciun divorţ. La Biserică se mai poate vedea şi astăzi încăperea unde a fost pe vremuri temniţa. Comuna este plină şi acum de simboluri care indicau odinioară poziţia pe care o avea fiecare om în societate.