
În ședința de săptămâna aceasta a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov a fost dezbătut și proiectul ce vizează integrarea celei de-a patra celule, care ar urma să fie dată în exploatare la depozitul de deșeuri al Fin-Eco. După cum ne-a declarat directorul APM Brașov, Ciprian Băncilă, pentru construcția noii celule, compania care administrează rampa a obținut un acord de mediu, însă acum ar urma să fie revizuită autorizată de mediu integrantă pentru întreg depozitul, cu toate etapele de până acum, respectiv atât partea de închidere a primelor două celule, cât și deschiderea celei de-a patra. „Aceasta este una dintre etape în vederea revizuirii autorizației integrante de mediu. Vizavi de proiectul prezentat de administrator, instituțiile care fac parte din această comisie, respectiv APM, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Prefectura, etc, ar urma să ceară lămuriri sau completări și apoi să-și transmită punctul de vedere. Apoi, toate acestea urmează să fie centralizate, iar după ce administratorul va răspunde clarificărilor necesare proiectul va intra în diseminare și analiza propriu-zisă până când se va emite autorizația finală pentru funcționare”, a explicat Ciprian Băncilă.
FIN- ECO, dezvoltatorul şi administratorul Depozitului Ecologic Zonal Braşov, a primit autorizaţia pentru depozitarea deşeurilor nepericuloase în cea de-a patra celulă din depozit, în luna aprilie. Noua celulă ar urma se întinde pe o suprafaţă de 2,4 hectare şi construirea ei a presupus o investiţie de 10 milioane de lei, potrivit companiei. Celula 3 a Depozitului Ecologic Zonal Braşov a atins un grad de umplere de aproximativ 99%, iar Celula 4 este pregătită pentru depozitare, după cum au mai spus administratorii rampei.
Depozitul ecologic zonal Braşov de deşeuri nepericuloase a fost construit în anul 2002, iar la acea vreme acordul de mediu a fost emis pentru 6 celule cu o capacitate totală de depozitare de 11.230.000 metri cubi.