Doi brașoveni, tată și fiu, au deschis un atelier de tâmplărie cu un shop online, unde fiecare bucățică de lemn prinde conturul unei povești create de mână. Aceștia oferă o soluție de cadouri pentru bugetul fiecărei persoane, toate fiind obiecte 100% calitative, cu un design modern și curat.
Atelier Rumeguș este o afacere de familie tată – fiu, care s-a născut în timpul pandemiei de COVID-19 dintr-o imensă pasiune pentru meșteritul în lemn. „Am pornit la drum cu mult curaj dintr-o nevoie creativă, dar și din dorința de reinventare, eu făcând fotografie profesionistă de ani buni. După cum știți, evenimentele au sistat. Implicit, și activitatea din domeniu s-a diminuat. Pandemia a însemnat un timp liber pe care nu mi l-am dorit, însă am înțeles rapid că un astfel de moment delicat poate însemna o oportunitate grozavă să activez o pasiune mai veche în care lemnul să prindă forme creative, jucăușe, dar cu un design modern”, povestește Daniel Ceapă.
„Rumeguș este rezultatul muncii noastre, la propriu și la figurat”
Ideea numelui atelierului a pornit de la sursă, lemnul fiind materia primă pe care atelierul o folosește în realizarea produselor gândite din perspectiva utilității. „Ne-am dorit o imagine românească, autentică, iar Rumeguș este rezultatul muncii noastre, la propriu și la figurat. Este exact ceea ce lăsăm în urmă când finalizăm un produs. Magazinul online este extrem de diversificat, incluzând produse pentru bucătărie, baie, living, Home Decor, măsuțe de cafea, mic mobilier de dormitor, rampe și obiecte pentru animale de companie, tocătoare personalizate, dar și o mulțime de idei de cadouri atât pentru tineri, cât și pentru seniori”, spune Daniel.
În prezent, shop-ul atelierului cuprinde peste 100 de produse lansate, pe lângă cele făcute la comandă, absolut unicat. „Pentru că lucrăm cu lemn masiv, majoritatea pieselor sunt unicat. Totul este surprinzător, fiecare bucățică de material având particularitățile sale și desenul său. Primim și comenzi pentru piese unicat 100% de la un segment de clienți iubitori de lemn masiv rustic, raw, care doresc o măsuță de cafea dintr-o felie generoasă de lemn vechi, cu noduri și crăpături. La polul opus există cerere pentru produsele minimaliste, cu tăieturi perfect drepte, subțiri și elegante prin simplitate. Cât timp materialul ne permite, încercăm să îndeplinim fiecare nevoie și să livrăm un produs pe măsură”, afirmă Daniel.
Soluții pentru fiecare buzunar, în funcție de bugetul fiecăruia
Atelier Rumeguș poate oferi o soluție pentru fiecare buzunar, însă, ca în orice domeniu, cei doi duc o luptă cu produsele importante din China. „Trebuie înțeles că sunt două lumi complet separate. Bambusul este una, iar lemnul masiv este cealaltă. Seria de China reprezintă un lucru, iar handmade-ul de producător altul. Lemnul masiv este o materie primă scumpă, însă avantajul este că te ține o viață. Un tocător din bambus, pe care îl găsești în magazin, nu poate concura cu unul din lemn masiv, cu o grosime de 3-4 cm, din stejar sau nuc. Într-adevăr, primul este mai ieftin, dar vorbim exact despre diferența dintre un pantof din piele naturală și unul din piele sintetică, dintre un produs autentic și rezistent și unul fabricat din paie presate sau materiale menite să se degradeze în timp”, susține Daniel.
Lemnul masiv este un material de lux, rar și rezistent, iar din acest motiv este mai scump decât produsul chinezesc regăsit în majoritatea magazinelor. „Dacă îl produci și în dimensiuni generoase, prețul crește pentru că materialul folosit este mai mult. Avantajul obiectelor făcute la comandă ține de faptul că putem integra un produs într-un anumit buget. În cazul în care bugetul este mai mic, putem lucra produsul îndrăgit dintr-o esență mai permisivă financiar sau în dimensiuni mai apropiate de bugetul fiecăruia. De exemplu, stejarul este mai ieftin decât nucul. Primul este mai ușor de găsit, puțin mai ieftin, dar rezistent, elegant și luxuriant, în timp ce cel din urmă este o esență superbă, scumpă și foarte căutată. Totodată, trebuie să ne gândim și la munca și taxele pe care le are de plătit producătorul. Toate produsele care ies pe ușa atelierului provin din lemn achiziționat legal și sunt însoțite de factură”, spune Daniel.
„Oferim 100% calitate cu design modern și curat”
Fiecare produs a pornit dintr-o nevoie, o idee adaptată, o dorință de cadou, discutată, iar mai apoi schițată. „Pot spune că rampa pentru câini este aproape de sufletul nostru, pentru că este unul din primele produse, pornită din nevoia noastră personală, trecând printr-o experiență tristă cu câinele familiei. Am continuat apoi să producem separat, deoarece este un produs util pentru cățeii de talie mică, iar cererea este mare. Mesele din felii unicat sunt excepționale, fiecare având povestea ei, formele naturale, fibra masivă și grosimea generoasă care efectiv îți învăluie încăperea. Cred că suntem corecți și ne străduim să oferim 100% calitate cu design modern și curat. Avem produse de la 50 de lei până la 4.000 de lei”, afirmă Daniel.
Indiferent de județul în care te afli, poți comanda produsele făcute în orașul de la poalele Tâmpei, în Atelierul Rumeguș. „Mai avem măsuțe de relaxare pentru cadă, platouri Rumeguș, ceasuri accesorizate cu piele naturală, suporturi pentru sticlă și pahare de vin sau opritoare de cărți. Toate ne plac, pentru că sunt părticică din sufletul nostru și poate nu întâmplător sunt și în topul vânzărilor noastre. Majoritatea comenzilor vin din toată țara, dar au fost situații când acestea au fost ridicate din Brașov, clienții venind în regim propriu, în special pentru transporturi mai voluminoase precum mesele sau obiectele de mobilier”, susține Daniel.
„Provocarea cea mai mare a fost să spunem <<NU>>”
În acest domeniu, provocările sunt nenumărate. Deoarece tatăl și fiul au pornit de la zero, au trebuit să adapteze totul din mers și să fie extrem de atenți atât la siguranța lor, cât și a clienților. „Provocările sunt la fiecare pas atunci când ești producător, pentru că sunt foarte multe variabile care mereu te pot surprinde. Aș spune că provocarea cea mai mare a fost să spunem <<NU>> unor cereri de produse despre care știam că nu vor arăta bine, nu vor fi nici sigure și nici estetice. Când am plecat la drum, noi ne-am făcut promisiunea să nu ne îndepărtăm niciodată de stilul Rumeguș și nici să nu producem lucruri care nu ne plac sau despre care considerăm că nu ne reprezintă și nu vor ține în timp. A trebuit să explicăm și să spunem <<NU>>, în pofida faptului că financiar am avut de pierdut”, spune Daniel.
Un mare avantaj a fost faptul că Daniel face și fotografia de produs, fiind specializat în acest domeniu și nu a fost nevoit să externalizeze acest serviciu. „A trebuit să căutăm cele mai bune surse și să folosim materiale de calitate, să fim foodsafe pentru produsele de bucătărie, să tratăm cu uleiuri de in presat la rece și cu ceară naturală. Am vrut să oferim cea mai sigură variantă pentru protecțiile anti-umiditate și să echilibrăm prețurile în creștere a materiilor prime, fără să fim nevoiți să scumpim produsele. Practic noi ne ocupăm de tot, de la execuția produselor și fotografia de produs, până la marketingul online și tot ce ține de imaginea Rumeguș”, afirmă Daniel.
Atelierul, cel mai frumos timp petrecut împreună
Cei doi iubesc lemnul, varietatea și povestea lui, astfel încât fiecare obiect este realizat din pasiune și cu multă poftă de creație. „Noi iubim atelierul. Este o afacere tată – fiu și reprezintă cel mai frumos timp petrecut împreună. Iubim să construim împreună, să alegem o bucată de lemn, să o lucrăm și să o transformăm într-un produs util, care mai apoi să poarte stanța și să fie regăsit în casele clienților noștri. Nu este ușor să fii producător în România, însă dacă ai oameni dragi în jur, pasiune pentru ceea ce faci, răbdare și nu-ți pierzi niciodată pofta de creație, eu cred că totul va fi bine”, încheie Daniel.