Relaxarea măsurilor de restricţie i-a întors pe mulţi care au lucrat în ultimul an de acasă la birou, însă, în pofida acestui aspect, pensiunile primesc în continuare cereri din partea celor care vor să lucreze şi din alte parte decât de acasă. Acest lucru duce la creşterea cererilor pentru cazare în timpul săptămânii, într-o piaţă dominată de turismul de weekend.
„Lumea lucrează de la Atra Doftana. Există în continuare cerere şi au început să vină şi grupurile de business, dar mai stau şi câteva zile în plus. Au început să vină cei în scopuri de business, grupuri organizate, vin iniţial două zile pentru că au întâlniri, însă mai stau 1-2 zile să lucreze de aici. Cei care vin să lucreze de aici ajută pentru că avem rezervări şi în timpul săptămânii. Nu am avut deloc cereri pe business de peste un an, acum cererea de business este la 60% faţă de aceeaşi perioadă din 2019“, spune Emil Munteanu, proprietarul Atra Doftana.
În 2020, pensiunea din Valea Doftanei a introdus conceptul Work from Atra, prin care angajaţii diferitelor companii care lucrau de acasă aveau posibilitatea de merge la Atra Doftana pentru a lucra.
Ultimul an le-a oferit angajaţilor poate mai multă libertate faţă de ceea ce era înainte de momentul martie 2020. Mulţi angajaţi au putut lucra de oriunde exista conexiune la internet, iar acest lucru le-a oferit posibilitatea să călătorească mai mult. Chiar dacă angajaţii se află într-o perioadă de tranzit între work from home şi întoarcerea la birou, în multe cazuri încă au flexibilitatea de a lucra de oriunde îşi doresc.
Proprietarii de pensiuni s-au adaptat valului de turişti care vin să lucreze remote şi pun la dispoziţia celor care vin să lucreze de la unităţile de cazare diferite dispozitive pentru lucratul remote precum desktop, birouri, scaune, tastaturi.
„Chiar şi în această perioadă există cerere, oamenii vin să lucreze de la noi, le-am pus la dispoziţie chiar şi un kit care să le asigure toate cele necesare lucrurului de la Moon Resort. Le oferim în acest kit monitor, birou, scaun şi altele. Cei care vin să lucreze de la Moon Resort stau circa trei nopţi, iar 80% dintre aceştia vin din Ilfov-Bucureşti, iar 10% din Constanţa“, spune Cristian Brînză, proprietarul Moon Resort din Buşteni, care are 10 spaţii de cazare.
În judeţul Braşov, Mădălina Dumitru, proprietara Tripsylvania Tiny House, o unitate de cazare cu doar un spaţiu de cazare, spune că cererea este mare din partea celor care vor să vină să lucreze de acolo şi din cauza capacităţii mici de cazare sunt nevoiţi să refuze o bună parte din cererile venite. „Cei care vin să lucreze de aici ne ajută că în timpul săptămânii este plin şi avem rezervări şi pentru perioada următoare. Stau în medie cam 3-4 zile şi au un program flexibil, lucrau şi se relaxau. Preţul de cazare în timpul săptămânii este mai mic. Urmează să mai vină oameni care au mai fost la noi. Am avut cereri de la turişti care au vrut să stea şi 2-3 săptămâni la noi, dar nu am avut cum să onorăm cererea pentru că aveam rezervări“, precizează Mădălina Dumitru pentru zf.ro.
De asemenea, Ioana Marin Cristian, proprietara unei unităţi de cazare din judeţul Braşov care se închiriază integral, spune că la Casa de sub munte vin mai puţin cei care vor sa lucreze remote, însă din grupurile de 10-12 oameni care închiriază cabană, există totuşi câte 2-3 persoane care lucrează.
„Au mai venit să lucreze de aici, dintr-un grup care închiriază cabana, cam trei muncesc. În perioada următoare avem ocupat, însă am avut cereri din partea celor care voiau să lucreze de aici. Avem în perioada următoare teambuildinguri, tabere sportive, au început companiile să organizeze, chiar dacă nu vin să lucreze, însă, am avut o companie care a rezervat o lună ca să vină angajaţii să lucreze pe rând de aici“, spune Ioana Marin Cristian.
Odată cu pandemia Covid-19, aproape 40% din forţa de muncă din Europa a muncit de la distanţă în perioada carantinei din al doilea trimestru al anului 2020, arată un studiu Coface.