Peste 50.000 de familii din România nu au curent electric, iar cei care trăiesc fără această facilitate încă folosesc lumânări sau lămpașe cu gaz. Parlamentarii vor să ofere acestora vouchere în valoare de 7.000 de lei, banii urmând să fie folosiți pentru racordarea la energie electrică.
Undeva peste munte, la 30 de minute de Brașov, lumânarea a fost și încă este singura sursă de lumină pe care au avut-o mai multe familii din Holbav.
„O zi obișnuită este cât este lumină. După aia la lumânare sau la lampă cu petrol. Nu avem curent electric. Deci eu sunt a cincea generație în această casă și fără electrificare”, a spus Florin Ciocu, localnic din Holbav, potrivit stirileprotv.ro.
Cel mai dificil a fost pentru copii în timpul pandemiei de COVID-19. Aceștia au primit tablete pentru școala online de la guvern, însă nu aveau unde anume să le încarce.
„Când vedeam că tablet aia pe care ne-a dat-o de la primărie nu mergea deloc mă enervam, îmi venea să o sparg. Și cel mai oribil era că trebuia să umblăm pe ea și eu nu înțelegeam niciun buton”, povestește Mirela Oprea.
Programul Prima Lumină, un proiect de lege depus acum 4 ani, ar putea veni în sprijinul acestora. În momentul de față se află în dezbaterea Camerei Deputaților. Acesta ar urma să acorde vouchere în valoare de 7.000 de lei familiilor vulnerabile pentru instalarea unei surse de curent electric. Suma însă nu ar fi suficientă pentru a asigura curentul la parametric normali în întreaga gospodărie.
„Să fie cu venituri foarte mici, să fie consumatori vulnerabili, să nu aibă și să nu fi avut vreodată conectat la rețeaua de energie electrică, să fie vulnerabil din punctul de vedere al sănătății sau vârstei. Prioritate ar trebui să aibă familiile cu foarte mulţi copii”, a declarat Silvia Dinică, senator USR.
Cu 7.000 de lei, o locuinţă abia îşi poate monta cel mai ieftin kit de panouri fotovoltaice, cu care să-şi lumineze câteva încăperi şi să poată alimenta un aparat electrocasnic de mici dimensiuni la o singură priză. Atenţie însă, sistemul ar funcţiona la maximum doar în perioada verii, când soarele este mai puternic. Iar în aceşti bani nu intră şi manopera, care, de regulă, ajunge şi la jumătate din preţul echipamentelor.