Odată cu înlesnirea condițiilor de călătorie, 76% dintre români și-ar dori un concediu în străinătate și doar 24% aleg destinațiile autohtone, potrivit unui studiu despre planurile de călătorie în 2021 realizat de WENS Travel.
Anul 2020 și prima jumătate a lui 2021 au întrerupt planurile de călătorie ale mai multor români, astfel încât 53% dintre respondenți au fost nevoiți să își amâne sau chiar să își anuleze călătoriile planificate. Principalul motiv pentru această devizie au fost:
- măsurile de carantinare de la destinație sau din țară (72%)
- riscul propriei îmbolnăviri (57%)
- condițiile de călătorie îngreunate (56%)
- riscul îmbolnăvirii membrilor familiei (49%).
În plus, rezultatele studiului arată că 17% dintre călători nu au găsit alternative mai bune în cazul în care vacanța planificată le-a fost anulată. Cu toate acestea însă, 44% dintre românii care au călătorit în pofida contextului pandemic au căutat alternative în România și și-au abandonat planurile inițiale de călătorie în afara țării.
„În prezent vedem o creștere în cererile călătorilor de a-și planifica un concediu, ceea ce este îmbucurător. Turismul de proximitate este în topul solicitărilor acum, destinații precum Bulgaria, Egipt, Turcia, Grecia depășind deja destinațiile exotice ca interes”, spune Mihaela Călușer, CEO al agenției de turism.
Majoritatea respondenților (70%) preferă cazările în regim hotelier, acestea fiind urmate de 15% care vor o locuință individuală și la destinație. Casele de vacanță sau vacanele sunt preferate doar în proporție de 15%. Acest lucru arată că încrederea turiștilor în standardele de igienă și securitate ale hotelierilor și liniilor aeriene se menține și în momentele critice.
Dacă prețul era cel care făcea diferența între serviciile achiziționate în anii precedenți, 84% dintre respondenți vor lua decizia de a călători în 2021 în funcție de condițiile flexibile de anulare sau terunare a costului călătoriei. Asigurările reprezintă un factor important pentru români, în contextul în care 55% dintre ei nu mai vor să plece la drum fără asigurarea storno care permite recuperarea banilor în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, iar 45% își doresc să fie asigurați în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19.