Beneficiarii ajutorului de stat destinat firmelor din HoReCa vor avea obligația să mențină activitatea pentru cel puțin 6 luni sau 12 luni și nu pentru un an sau 2 ani, așa cu prevăzuse Guvernul. De finanțare vor putea beneficia organizatorii de evenimente, conferințe, târguri și exploziții, iar eligibilitatea cheltuielilor și verificarea legăturii acestora cu activitatea pentru care aplică vor fi eliminate dintre criteriile pentru obținerea ajutorului de stat.
De asemenea, băncile comerciale vor putea fi selectate se autorități ca parteneri în program, în speranța că vor putea acorda credite suplimentare pentru beneficiarii schemei din surse proprii. Toate aceste modificări au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis, potrivit profit.ro.
Modificările adoptate în Camera Deputaților
Schema de ajutor stat pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa și turism a fost completată cu organizatorii de evenimente, conferințe, târguri și expoziții (CAEN 8230).
„Sectorul cultural creativ a fost închis în totalitate sau parțial, astfel, în cazul în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile depășea 1,5/1000 locuitori nu s-au mai desfășurat deloc evenimente în aer liber, iar peste la un coeficient de peste 3/1000 au fost suspendate toate evenimentele culturale. Toate companiile care activează în domenii care impun interacțiunea cu publicul au în continuare o prognoză negativă pentru anul 2021. Firmele cu codurile CAEN menționate au avut pierderi în anul 2020, iar marile festivaluri și evenimente culturale au fost amânate pentru anul 2021”, arată aleșii.
În consecință, deputații au modificat și numărul estimat al schemei, de la 73.211 la 74.000 de beneficiari, fiind inclusă astfel finanțare pentru aproape 6.800 de organizatori de evenimente. În ciuda afirmațiilor aleșilor, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) a transmis că sectorul organizatorilor de concerte și evenimente culturale nu va primi în urma acestor modificări ajutor din partea statului român.
AROC arată că, într-adevăr, în această schemă de ajutor au fost adăugați, în urma votului din Parlament, organizatorii de expoziții, târguri și congrese – operatorii economici care activează sub codul CAEN 8230.
„Organizatorii de concerte și evenimente culturale activează sub codurile CAEN 9001, 9002, 9003, 9004, 9321, 9329 și chiar 4791 (limitat la vânzarea de bilete pentru evenimente culturale), pentru care AROC și întreg sectorul cultural au cerut în repetate rânduri ajutor”, se arată într-un comunicat remis News.ro.
Conform ultimei ordonanțe a Guvernului, beneficiarii unor sume mai mari de 200.000 euro au obligația menținerii activității 24 luni de la data plății sumelor, pentru beneficiarii sumelor mai mici obligația fiind de 12 luni.
Deputații au decis însă revenirea la termenele inițiale din schema de ajutor, de 6 și 12 luni, argumentâd că trebuie luat în calcul a specificul unor unități de primire turistică sau de alimentație publică cu caracter sezonier de pe litoral sau de la munte, care nici înainte de pandemia de Covid-19 nu aveau activitate în afara sezonului.
Acum, ordonanța în vigoare prevede că „din grantul acordat beneficiarii pot achita obligațiile fiscale, precum și alte creanțe bugetare administrate de organul fiscal central, care se înregistrează la plată după data acordării ajutorului de stat și până la expirarea perioadei de 12 luni, respectiv 24 de luni”.
Deputații arată însă că „nu este clar motivul pentru care nu pot fi achitate și alte obligații fiscale decât cele administrate de ANAF” și, prin urmare, au dat posibilitatea achitării din finanțarea obținută a oricăror alte obligații la buget, cu respectarea noilor termene.