Social, Stiri Brasov

În comuna unde trei fetițe au murit intoxicate, oamenii își duc sugarii la vaccin cu căruțele și spun că medicul le cere bani pentru consultații

În comuna Ungra din județul Braşov, unde trei fetiţe au murit după ce mama lor le-a spălat pe cap cu o soluţie de uz veterinar, ca să le scape de păduchi, oamenii se plâng de medicul din comună: vine rar la cabinet, nu face consultaţii la domiciliu şi le cere bani. Este „un doctor bun, dar cam dificil”, spun localnicii.

În sâmbăta în care Bianca Şomu şi-a spălat pe cap fetiţele cu o soluţie cu care se tratează râia la oi, de trei ori au sunat oamenii la 112. Primul apel a fost la ora 12:04, când copilele erau deja inconştiente. Iar ultimul apel, îşi amintesc localnicii, a fost al unei vecine care plângea la telefon şi implora: „haideţi odată, că aici e prăpăd!”.

La scurt timp au apărut, una după alta, două salvări de la Rupea. Era ora 12:16, iar fetiţele nu mai aveau puls, scrie Libertatea.

Cum a devenit dispensarul casa medicului 

În Ungra, salvarea vine de la 10 kilometri distanţă, din Rupea, sau de la Făgăraş, aflat la 46 de km depărtare. „Iar când sunt ocupate, vine şi de la Braşov”, spune viceprimarul Gheorghe Boboia.

Comuna care numără 2.000 de suflete a avut, cândva, şi un dispensar medical. Era pe Strada Principală, singura asfaltată din sat. Imobilul a aparţinut unei familii de saşi care a plecat în Germania, apoi a intrat în proprietatea statului român şi în administrarea comunei Ungra.

Aici au funcţionat dispensarul şi grădiniţa. În 1997, dr. Ioan Păloiu a închiriat casa de la Primăria din Ungra. „Mai întâi a scos grădiniţa afară, pe urmă a scos şi dispensarul şi apoi şi-a cumpărat casa”, spune o sursă din administraţia locală, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.    

În 2011, moştenitorul familiei de saşi a revendicat în instanţă imobilul, iar la proces, dr. Păloiu a făcut dovada că a cumpărat casa, cu un contract şi două chitanţe, din 2004. Şi a avut câştig de cauză, conform motivării Sentinței 549/2011 a Judecătoriei Rupea.

ungra-brasov-s-59-1-1024x683.jpg

În clădirea galbenă din dreapta au fost cândva dispensarul şi grădiniţa din Ungra

Grădiniţa din Ungra funcţionează acum în clădirea căminului cultural. Dispensarul medical nu mai există. În locul lui, autorităţile locale au amenajat, la parterul clădirii Primăriei, un cabinet pentru medicină de familie unde profesează dr. Ioan Păloiu.

Consultaţii: doar joia, și nu întotdeauna

Joia trecută, când au fost îngropate cele trei fetiţe din Ungra, medicul de familie din comună anunţa că intră în concediu. 

ungra-brasov-s-14-1024x683.jpg

Pe ușa cabinetului medical din Ungra se anunță că doctorul este în concediu

Dr. Ioan Păloiu are 67 de ani şi e medic în Ungra de foarte multă vreme. La cabinetul lui sunt înscrişi oameni din două sate, Ungra şi Dăişoara, şi toţi localnicii spun despre el că e „un doctor bun, dar cam dificil”. În plus, spun că nu-l găsesc, pentru că vine la cabinet doar joia, câteva ore. 

Legea privind reforma în domeniul sănătății spune că medicul, având două cabinete (unul în Ungra, şi altul în Hoghiz), ar trebui să asigure pentru fiecare cabinet „un  program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână, în norma lui de bază”.

„Şi nici în fiecare joi nu-i!”, spune sursa din administraţia locală. „Nu răspunde la telefon când îl sună oamenii, iar toamna trecută, înainte de alegeri, pentru că era împotriva ambilor candidaţi la primărie, şi-a închis cabinetul vreo două luni. Toţi oamenii din Ungra înscrişi la el erau nevoiţi să meargă 7 kilometri, la cabinetul din Hoghiz. Iar când noul primar a vrut să aducă alt medic, dr. Păloiu a zis «nu, că eu am contract!», şi a redeschis cabinetul”.

Acuzații: „consultații pe bani, fără chitanță”

„Omul necăjit trebuie să plătească maşină ca să ajungă la cabinetul lui din Hoghiz”, spune o femeie care locuieşte pe Strada Principală.

Pentru că nu era asigurată medical, dr. Păloiu i-a cerut bani pentru consultaţie „dar nu mi-a tăiat nicio chitanţă, mi-a dat doar trimiterea pentru analize”, declară ea.

Deşi sunt vecini de stradă, iar femeia are un copil mic, spune că n-a îndrăznit niciodată să-i bată la poartă, dacă a avut vreo problemă medicală. 

„În ţigănie”, cum este numită strada din satul Ungra unde locuiesc cele mai necăjite familii din localitate, majoritatea de etnie romă, nemulţumirile sunt şi mai mari. „Dacă nu-i dai bani, 20-30 de lei, nu-ţi dă scaun (pentru consultaţie – n.r.). Dacă îi dai, atunci te întreabă: «unde te doare? În stânga, în dreapta?»”, spune o femeie.

„Nu consultă! Sunt oameni bolnavi, paralizaţi, da’ nu vine să-i vadă şi să le facă un consult acasă”, se plânge o altă vecină.

Conform Casei Naţionale de Asigurări de Săntate, consultaţiile la domiciliu se acordă persoanelor asigurate care au o invaliditate, permanentă sau temporară, celor cu boli cronice sau cu simptome ce nu le permit deplasarea la cabinet, copiilor cu vârste de până la 1 an, copiilor cu boli infecto-contagioase şi lehuzelor.

Unii oameni spun că medicul a refuzat să le dea un bilet de trimitere, iar alţii – că au fost daţi afară din cabinet, doar pentru că au vrut să-şi facă şi ei analizele.

Cu calul, după rețete pe internet

Din Ungra şi până la Dăişoara, satul aparţinător, se ajunge pe un drum desfundat ce merge pe lângă râul Olt şi apoi taie pădurea. Un drum de 11 kilometri plin de hârtoape.

ungra-brasov-s-57-1024x683.jpg

Așa arată drumul de 11 km care leagă Dăișoara de Ungra

Medicul n-a mai trecut prin Dăişoara de câţiva ani. „A zis că n-are internet şi nu poate să ne facă reţetele”, spune o femeie din sat. „Dar acum ne-au băgat internet şi el tot nu vine, că nu-i drumul bun şi nu vrea să-şi strice maşina.”

Oamenii coboară în Ungra joia, când dr. Păloiu are consultaţii la cabinet. Vine fiecare cu ce poate. Cei săraci înhamă caii la căruţă, îşi învelesc copiii în pături, dacă e iarnă, şi merg cu ei la medic, ca acum un secol.

Pe Strada de Sus, acolo unde este „în ţigănie” la Dăişoara, „mai vine o doamnă de la primărie, cu un tabel, şi ne spune ce copii trebuie să meargă la vaccin. Dacă în ziua aia avem bani, ne ducem cu ei”, spune o mămică cu 9 copii.

Citiți întregul articol în Libertatea

3 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Pe parcursul verii, toate căminele Universității Transilvania vor intra în lucrări de igienizare și reparații. „Se vor igieniza holurile comune
Aproximativ 360 de studenți au solicitat, motivat, să rămână cazați peste vară, în căminele Universității Transilvania, pentru că lucrează, sunt
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat, joi, la Ploieşti, că obiectivul de investiţii privind realizarea noului
Tribunalul Covasna a respins, ieri, recursul depus de Consiliul Local Brașov împotriva unei sentințe civile din luna aprilie prin care
Accidentul grav de telecabină din Italia de luna trecută, de la care au apărut recent și primele imagini din momentul
Localnicii din zona Prejmer –  Hărman - Tărlungeni trag un semnal de alarmă cu privire la problemele și riscurile pe
Centrul Civic a fost considerat de autoritățile brașovene o zonă neatractivă din punct de vedere imobiliar, chiar dacă cu ani
În contextul în care la 1 iulie 2021 se încheie perioada de aplicare a reducerii comerciale de către furnizorii de
Cele mai căutate joburi de pe platforma OLX au fost în ultimul an cele de ingineri, meseriaşi şi constructori, lucrători în
Astăzi, la orele 13:11, Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov a fost sesizat prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de
La data de 17 iunie 2021, Poliția Municipiului Săcele a fost sesizată de către o femeie din municipiul Săcele, județul
Târgurile și talciocurile, închise încă de anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19, vor fi redeschise începând din 1 iulie.
Ca multe alte comune din zona metropolitană Brașov și Hălchiul s-a dezvoltat din punct de vedere imobiliar, însă autoritățile nu
Adriana Miron, consilier al primarului Allen Coliban, este în centrul unui scandal, după ce a fost acuzată că a a
Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că transporatorii,
Anxietatea adulților în timpul pandemiei de COVID-19 a fost preluată de copii, conform unui raport special al Avocatului Poporului privind
Judecătorii Curții de Apel Brașov încep dezbaterile în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 hectare de pădure în județul Bacău,
Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii a 31
Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în trimestrul I 2021 a fost de 64.100 persoane,
Este pentru prima dată, cel puțin în România, când un centru de vaccinare se amenajează chiar în interiorul unei bisericii.