
După ce societatea RIAL a ajuns într-o situație critică din punct de vedere financiar, care i-a determinat ieri p o parte de angajați să protesteze ținând cont că li se va reduce norma de lucru la 4 ore timp de o lună, primarul Allen Coliban și directorul Sorin Nicolae Jula au prezentat care sunt marile probleme.
Societatea are în prezent 144 de angajați, are datorii la furnizori, la ANAF, dar și la bugetul local, lucruri care au determinat pe bună dreptate nemulțumirea salariaților.
Va fi efectuat un audit pentru a se vedea clar dacă pierderile au fost cauzate și de pierderi
„Se poate câștiga doar prin eficientizarea procesului, dar a fost o lipsă de coordonare, un management defectuos. RIAL gestionează 2 domenii profitabile, închirierea spațiilor și locuințelor deținute de municipalitate, dar și derularea de lucrări de construcție. S-a ajuns însă la o pierdere uriașă. Fostul manager a vehiculat ideea că nu s-au luat banii de la Primărie. Sunt doar niște lucrări în curs de execuție, ce trebuie verificate de dirigintele de șantier, care vor fi plătite. E o companie a noastră e firesc să plătim, să ajutăm. Situația este clară vorbim despre prostie și furt la RIAL. Dacă de prostie este evident, furtul urmează să îl dovedim prin efectuarea unui audit, deoarece este anormal să pierzi bani din construcții și chirii, care sunt profitabile. S-a început de la performanța financiară per ansamblu și urmează să se facă toate cercetările administrative, inclusiv cum s-au dat anumite spații în chirie. Să vedem ce trebuie schimbat. Să vedem ce lucrări de îmbunătățire sunt necesare și ce plus valoare ar aduce. Una este să dai un apartament degradat în chirie, alta este să dai unul aranjat, lucrări de reabilitare pe care le poate face tot RIAL-ul”, a explicat primarul Allen Coliban.
Bani plătiți altora, deoarece societatea nu are echipamente sau utilaje
După cum a precizat directorul Sorin Jula, la data de 31 decembrie 2020, societatea avea 3.273.000 de lei, pierdere, iar la data de 30 aprilie aceasta a ajuns la 7.519053 de lei, la care se adaugă un necesar de investiții și capital pentru de 2,4 milioane de lei, pentru a putea fi reluată activitatea. „În perioada de o lună de când am preluat mandatul de director, am constatat că RIAL nu este organizată ca o firmă de construcții. Regimul taxelor pe venit nu sunt cele reglementate în domeniul construcții, și ca să ajungi la nivelul pieței trebuie să compensezi diferența de impozit. Neavând lucrări, bine coordonate, sintetizate nu s-au putut acoperi. Și în ceea ce privește achiziția de materiale, RIAL nu poate cumpăra foarte multe pentru a conserva prețul. Astfel, pierzi față de terți. Contractul Colectiv de Muncă are prevederi aplicabile, care nu sunt specifice activității de construcții. Nu este vina salariaților, oamenii au venit pe bună dreptate să-și ceară drepturile. Societatea nu își poate permite aplicare nici aplicarea CCM, respectiv dacă persoane care nu-și mai găsesc rolul să le dai salarii compensatorii. Vorbim practic de lipsa de management aplicat în construcții. De exemplu, în 2019, s-au angajat 80 de muncitori, fără a avea o planificare pe următorul an, astfel încât firma să iasă pe profit. La aceasta s-a adăugat și lipsa de investiții, astfel că s-a apelat la servicii de la terți pentru închirierea de echipamente și utilaje. 115.000 de euro s-au plătit în 2019 și 2020 pentru închirierea și manevrarea de schele. De la început, dacă se dorea dezvoltarea societății trebuiau făcute astfel de investiții. RIAL nu a fost pregătită pentru un volum așa mare de lucrări și un asemenea număr de muncitori. Nu avea o structură de management care să planifice muncitorii. Dacă nu îi da front de lucru angajatului, el stă, dar trebui să îl plătești. A fost și risipă de materiale, de aceea s-a comandat un audit pe niște lucrări. A fost ca un sac care a fost ciuruit și a curs pe mai multe părți până s-a golit. Oamenii știau că era bine și își așteptau primele și salariile, dar nu era deloc așa”, a subliniat directorul RIAL.
Gura de oxigen pentru repornire se dă tot din banul public
Astfel, societatea ar urma să fie trecută printr-un proces de reorganizare, nefiind excluse și unele disponibilizări, dar și noi angajări, astfel încât să fie angajați specialiști în construcții și să nu se mai apeleze la terți furnizori, care înseamnă cheltuieli suplimentare. Pentru a putea reporni societatea, în dezbaterea Consiliului Local de luna aceasta ar urma să fie o rectificare bugetară prin care să se aloce bani necesari plății datoriilor și asigurării capitalului pentru repornirea activității.
Primăria va pune la punct o listă de lucrări pe care RIAL le va putea prelua. Vorbim de o serie de lucrări în școli necesare pentru conformarea la prevederile ISU, însă e nevoie de specialiști, astfel încât să nu mai apelăm la terți. Vom face această rectificare bugetară, care va fi ca o investiție din banul public care să acopere «gaură», dar va fi un moment zero de la care vom reporni RIAL. Urmează reorganizarea, în care vom stabili de câți muncitori e nevoie, în ce specializări, astfel încât societatea să fie competitivă”, a punctat primarul Brașovului.
Salariații nu își vor mai primi bonurile de masă și vor avea salarii la jumătate o lună
Pe partea comercială, se cunoaște deja faptul că RIAL încasează chirii simbolice, astfel că va fi efectuat un studiu de piață pentru majorarea acestora, însă va fi nevoie și de unele investiții mai ales în apartamentele gestionate, pentru a putea cere un preț mai mare, ținând cont că multe dintre acestea sunt într-o stare precară. „Avem 1.191 de apartamente, chiria medie lunară este de 2,31 lei/mp. La spații cu alte destinație, chiria medie 6,34 lei/mp. Când administrezi un portofoliu care produce atât de puțin, nu îți acoperi costurile. Avem 30 de chiriași care ne-au solicitat reparații. Dar ei plătesc o chirie de 90 de lei/lună și noi ar trebui de exemplu să investim 10.000 de euro în reparații. Lunar, din chirii se încasează 250.000 de lei, dar jumătate din bani se dă la Primărie, dar nu s-a mai plătit de 4 – 5 luni, că nu a fost disponibilitate. Există potențial, dar și partea tehnică și cea comercială au fost slab administrate. Trebuie să creștem organic. Nu știu în cât timp pot putem pune totul pe roate, dar reorganizarea societății este o necesitate pentru a performa. Potențial este, lucrări sunt și putem găsi și alte activități pe care oamenii să le preia”, a completat directorul societății.
Directorul a garantat că toți angajații își vor primi salariile, însă fără bonuri de masă, iar programul de 4 ore în perioada 15 iunie – 15 iulie va fi păstrat pentru a se putea redresa societatea. O parte dintre angajați vor rămâne la 8 ore, respectiv muncitori care lucrează acum pe anumite șantiere, dar și groparii și paznicii de la cele două cimitire administrate.