Social, Stiri Brasov

Familia celor trei fetițe care au murit după ce au fost spălate pe cap cu insecticid locuia într-un grajd. „Erau foarte cuminţi, iar fetiţa din clasa a II-a a făcut cel mai bun test la evaluarea de acum”

Trei fetiţe au murit luna trecută în comuna Ungra din Braşov, după ce mama lor le-a spălat pe cap cu o soluţie de uz veterinar. Femeia nu ceruse sfatul nimănui, de ruşine să nu se afle în sat că fetiţele au păduchi, spune directoarea școlii. Iar cei care ar fi trebuit să o înveţe din timp că păduchii nu apar din cauza mizeriei sau a sărăciei sunt disculpați de primar: „Nimeni nu putea preveni o situaţie de acest gen, nici mediatoarele sanitare, nici altcineva”, scrie Libertatea.

În joia în care au fost înmormântate fetiţele din Ungra, medicul din comună a lipit pe uşa de termopan a cabinetului o foaie scrisă de mână, în care anunţa că intră în concediu. Oricum, oamenii n-aveau nicio nădejde că-l vor găsi acolo.

Satele Ungra şi Dăişoara din Braşov numără 2.000 de oameni, conform ultimului recensământ. 7,5% dintre ei sunt de etnie romă, iar mulţi trăiesc într-un ev mediu updatat cu internet şi cu televiziune prin satelit, fără prea multe şanse de a-şi schimba destinul. Oricâte eforturi ar face, la fel cum a făcut şi Bianca Şomu pentru fetiţele ei.

Fetițele din grajdul cu begonii la fereastră

Bianca Şomu are 31 de ani, iar soţul ei, 37 de ani. Locuiau cu chirie, împreună cu cei cinci copii ai lor, într-un fost grajd din Ungra. L-au compartimentat în camere, au improvizat uşi la intrare şi au văruit în roz pereţii între care trăiseră odată vitele.

ungra-brasov-s-28-1024x683.jpg

Cele trei fetiţe locuiau într-un fost grajd, cu begonii înflorite la fereastră

În camere, mama prinsese carpete şi hârtie decorativă, ca să ascundă crăpăturile pereţilor. Era sărăcie, dar şi multă curăţenie în fostul grajd din Ungra în care locuiau cele trei fetiţe.

1--fetite-sursa-facebook-1024x768.jpg

Două dintre fetiţe, sărbătorind Paştele de anul acesta | Foto: Facebook

„Era o familie muncitoare, copiii erau îngrijiţi, iar fetiţele – cuminţi şi curate”, spune Gheorghe Boboia, viceprimar al comunei Ungra. „Doar tatăl muncea, ocazional, ea se ocupa de creşterea copiilor”.

Cea mai mică dintre fetiţe avea 7 ani şi era în clasa pregătitoare; cea mijlocie învăţa în clasa a II-a, iar sora lor, în clasa a III-a.

„Mama se ocupa foarte mult de ele”, spune directoarea şcolii din Ungra, Ruxandra Călbează. „Fetiţele nu lipseau de la şoală, veneau mereu cu temele făcute şi îmbrăcate curat. În uniforme, zilnic, şi nici măcar odată n-am văzut o pată pe un guleraş din acela alb”.

În pandemie, fetiţele au învăţat pe tablete primite de la şcoală, iar de trei săptămâni reluaseră orele fizic. „Mama le aducea şi le lua de la şcoală, iar fetiţele aveau tot timpul pacheţel la ele, nu stăteau să aştepte laptele şi cornul, ca alţi copii”, spune directoarea.

„Erau foarte cuminţi, iar fetiţa din clasa a II-a a făcut cel mai bun test la evaluarea de acum. Dacă aveam evenimente la şcoală, ele participau întotdeauna, iar când am avut un concurs cu dansuri la Braşov, mama a îmbrăcat-o în port popular pe cea din clasa a II-a”, spune dIrectoarea școlii unde învățau copilele:

2--fetita-la-serbare.jpg

Fetița de 8 ani (dreapta), alături de colege, la serbarea din Brașov

Ce a făcut școala?

La şcoala din Ungra e arborat steagul de doliu. Pe panoul din hol sunt pozele fetiţelor şi mesajele de condoleanţe ale câtorva colegi, desenate cu inimioare şi cu îngeri. 

ungra-brasov-s-39-1024x683.jpg

În clasele unde au învăţat ele, ard lumânări pe pupitre

În ultima săptămână din mai, când s-a întâmplat tragedia, fetiţele n-au venit la şcoală, nici joi, nici vineri. Nimeni nu s-a interesat de ce lipsesc. „Nu ne-a anunţat mama, să le învoiască. Iar noi am zis că or fi răcite, aduc ele scutire când se întorc”, îşi aminteşte directoarea.

Fetiţa cea mică nu avea la dosarul de înscriere în clasa pregătitoare nicio adeverinţă de la medicul de familie.

Sâmbătă, ca să le scape de păduchi, mama le-a spălat pe fetiţe pe cap cu o soluţie de uz veterinar cu care se tratează râia la oi. „Tomoxan”, care azi se comercializează sub alte denumiri (Diazinol, Scabatox, Cyper vet). E un produs deosebit de toxic, la animale se diluează 1 litru de soluţie în 1.000 de litri de apă. După ce au intrat în contact cu substanţa toxică, fetiţele au făcut stop cardiorespirator şi, în scurt timp, au murit.   

Mama n-a spus că au păduchi, de rușine

„Când am aflat că asta ar fi fost cauza tragediei, nu ne-a venit să credem! Pentru că, repet, fetiţele erau foarte curate”, mărturiseşte directoarea.

Ea exclude varianta ca ele să fi luat păduchii de la şcoală şi spune că mama copilelor i-a mărturisit unei vecine, care o ajuta şi de care era foarte apropiată, că n-a întrebat pe nimeni de vreun tratament „de ruşine. Romilor de nimic nu le e ruşine ca atunci când au păduchi, nu ştiu de ce…”.

Ruxandra Călbează spune că, dacă afla din timp, s-ar fi dus la poarta lor, „poate chiar le-aş fi luat un şampon. Şi învăţătoarele ar fi făcut la fel, pentru că noi îi ajutăm pe copiii aceştia, cu creioane, caiete, hăinuţe… Şi am fi făcut şi treaba asta. Dar nu cred că se pune problema că ei n-ar fi avut bani de şampon. Locuinţa era improprie, e adevărat, dar în rest, nu duceau lipsă de nimic. Foarte multă lume îi ajuta, plus că tatăl lucra, e un băiat harnic şi oamenii îl chemau la muncă”.

Primar: „La sfatul bunicii s-a întâmplat tot”

În popor există încă mitul că păduchi fac doar cei care nu se spală pe cap. Dar pediculoza e o boală contagioasă, iar igiena personală nu are nimic de-a face cu apariţia păduchilor, spun medicii specialişti.

Cele trei fetiţe din Ungra se pare că s-au contaminat de la bunica din partea tatălui, o femeie în vârstă de 75 de ani. După ce suferise un accident cerebral care i-a afectat vederea, ea trăia din pensia de handicap, fiind îngrijită de nepoții care o găzduiau, cu rândul, în casele lor. În fostul grajd unde locuiau fetiţele, bătrâna venise recent, de la un nepot şi mai sărac, care plecase la o stână.

Şi ea s-a spălat pe cap cu „tomoxan”, în ziua tragediei, şi apoi a ajuns la spital în stare gravă. „La sfaturile bunicii s-a întâmplat tot, că scapă fetele de păduchi. De-a lungul timpului, ea mai folosise soluţia aceea, dar atunci era destul de diluată, ştiţi?”, spune Silviu Şchiopu, primarul comunei Ungra.

Ce au făcut mediatorii sanitari?

Dar nu de la bunica de 75 de ani ar fi trebuit să primească Bianca Şomu sfaturi legate de combaterea păduchilor. Mediatorii sanitari sunt cei care, potrivit legislaţiei, realizează activitatea de mediere sanitară ce se adresează populației de etnie romă, furnizând informaţii și organizând „sesiuni de educație pentru sănătate de grup”.

Primăria Ungra are doi mediatori sanitari: Edith Cazac Noaghiu şi Carmen Savu. Au fost vreodată ele în fostul grajd, ca să-i facă educaţie sanitară mamei fetiţelor? „Au fost, de-a lungul timpului”, ne asigură primarul Şchiopu. „Şi, de câte ori au fost, au vorbit cu mama lor şi le-a zis că n-au păduchi. Le întreba şi pe stradă, dar nu arătau, doamnă, să aibă păduchi, era o familie îngrijită, erau copii normali, îngrijiţi”, continuă edilul.

3--siviu-schiopu-sursa-facebook-1-1015x1

Silviu Şchiopu, primarul din Ungra, a fost reţinut şi audiat de DIICOT, în ianuarie 2021, într-un dosar de trafic de droguri | Foto: Facebook

Directoarea şcolii din Ungra infirmă însă zelul mediatoarelor sanitare şi spune că ele „vin la serviciu din toamnă, de când e noul primar, înainte, la Primăria Ungra se dormea şi nimeni nu făcea nimic”.

„Acum doi ani, eu am solicitat-o pe una dintre ele să meargă la Dăişoara, după ce o doamnă învăţătoare m-a anunţat: «am 4 cazuri de păduchi». Am sunat-o şi am rugat-o să meargă acasă la copii, dar mi-a zis că nu trebuie să facă ea asta, că ei trebuie să meargă şi să le spună cum să se spele – păi, tocmai, nu? – şi să aerisească camerele. Şi m-a reclamat la medicul de familie din comună, iar el mi-a trimis o frumoasă scrisoare aici, de nu pot să vă mai spun ce mi-a scris…”, povestește Ruxandra Călbează.

Ce a făcut asistentul social?

Nici asistenta socială din Primăria Ungra, Alina Bucur, nu ştie să se fi făcut vreodată educaţie sanitară în comunităţile de romi din comună. „Unde să se facă?”, întreabă ea, retoric. „Se face, în şcoli”, o ajută viceprimarul Boboia. 

ungra-brasov-s-12-1024x683.jpg

Asistenta socială din Ungra, Alina Bucur, spune că părinţii fetiţelor primeau ajutor social şi alocaţie suplimentară

„Dar cu părinţii? Când mai faceţi anchete sociale, nu le spuneţi şi ce-ar trebui să facă, dacă li se îmbolnăvesc copiii?”, insistăm. „La anchete sociale, sunt discuţii legate de curăţenie. Iar familia acestor fetiţe avea strictul necesar: masă, pat, curent, sobă cu lemne, acces la internet”, spune asistenta socială. „Nu poţi să zici că erau nişte condiţii chiar improprii”, conchide viceprimarul.

„Nimeni nu putea preveni o situaţie de acest gen, nici mediatoarele sanitare, nici altcineva”, e convins primarul din Ungra, „pentru că noi nu avem de unde să ştim, în momentele acelea, ce are mama în cap sau ce are de gând să facă. E lipsă de educaţie, şi nu doar în Ungra. Şi, neavând prea multă educaţie, ei iau decizii pe moment, aşa, în două secunde”.

Cercetări pentru ucidere din culpă

A doua zi după ce şi-a îngropat fetiţele, Bianca Şomu a ferecat cu lacăte uşile fostului grajd, şi-a luat ceilalţi doi copii, un băiat de 12 ani şi altul de 14 ani, şi a plecat la rudele ei, într-un sat aflat peste pădure. Pe zidul de piatră ce împrejmuieşte curtea, oamenii din Ungra au aprins trei candele roşii, pentru sufletul fetiţelor.

ungra-brasov-s-27-1024x683.jpg

Pe zidul de piatră ce împrejmuieşte curtea, oamenii din Ungra au aprins trei candele roşii

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea a fost deschis imediat un dosar pentru ucidere din culpă, iar după două zile, cazul a fost preluat de procurorii din Braşov. „Aşteptăm certificatele de autopsie ale celor trei victime şi finalizarea expertizei care va stabili ce substanţă a fost folosită. Pentru că nu se ştie exact cu ce au fost spălate fetiţele, soluţia respectivă era într-o sticlă de bere”, spune Vlad Teodorescu, prim-procuror al  Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov. 

Cercetările sunt efectuate de Serviciul de Investigaţii Criminale din IPJ Braşov, sub supravegherea procurorilor. Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. 

Povestea din Ungra nu este una singulară, iar tragedia s-ar putea repeta oricând.

Sâmbăta trecută, alte trei fetiţe din judeţul Iaşi au ajuns la spital, după ce bunica lor le-a spălat pe cap cu o substanță de uz veterinar, pentru a le scăpa de păduchi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Afacerile companiei Huchinson România, subsidiara concernului francez cu același nume, care operează o fabrică în Cristian, s-au prăbușit anul trecut,
Numărul urșilor care coboară în Brașov și în zona metropolitană a crescut în ultima vreme, ceea ce face ca gradul
Primăria împreună cu operatorul de transport RATBV vor să reorganizeze actualele linii din interiorul municipiului pentru o eficiență mai bună
Primăria Brașov a bugetat pentru acest an o serie de investiții în domeniul sportiv, însă destul de multe sunt încă
Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) a devenit un eveniment clasic în lumea moto. A luat amploare de la an la an
Peste 960.000 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor ajunge luni şi marţi în România, a informat, duminică,
Un copac s-a prăbușit peste două autoturisme parcate pe strada Măcieșului din cartierul Răcădău în urma ploilor abundentre căzute în
Noaptea Muzeelor a avut aceeași „priză” la public ca înainte de pandemie. Chiar dacă a fost un an de pauză,
Muzica dată la maximum de unii vecini, la ore târzii din noapte. Sunt plângerile pe care le-au avut locatarii reuniți
Până astăzi, 13 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.726 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Până la ora 20.00, azi, e „Liber la concerte”. Vorbim despre evenimentul de vaccinare, organizat de Primărie și DSP Brașov,
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din municipiul Brașov a scăzut la 0,13 cazuri la mia de locuitori, după ce
Concursul pentru directorii de școală ar putea să mai aștepte. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că va propune, luni,
După ce a auzit de accidentul din Italia, compania care deține telefericele din Poiana Brașov a făcut verificări mai riguroase.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat sâmbătă atenționările de vreme rea valabile pentru această perioadă. Astfel, sâmbătă, 12 iunie,
Un autobuz hârbuit, un sat uitat, doi tineri. Provoc orice scriitor să scrie un roman folosind această triadă. Și vin
Până astăzi, 12 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.657 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
287.787 de doze de vaccin antiCovid au fost administrate, până acum, în centrele din județ. Cu 1.379 mai multe față
Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a afişat pe site lista cu cele 15 centre în care se va susţine examenul de
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut în municipiul Brașov la 0,15 cazuri la mia de locuitori, după ce