Un angajat din Bucureşti a câştigat în martie 2021 un salariu mediu net de peste 4.700 de lei, în timp ce un angajat din Teleorman, judeţ aflat la mai puţin de 90 de kilometri distanţă de Capitală, a încasat un salariu de aproape două ori mai mic, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
„Teleorman nu are alt business în afară de cel de comerţ, unde angajaţii primesc de regulă salariul minim. Toţi locuitorii care au avut o educaţie mai bună au plecat spre Bucureşti pentru salarii mai mari şi pentru dezvoltarea carierei şi e normal să se întâmple asta. Nu îmi dau seama dacă autorităţile au făcut ceva pentru a atrage investitori acolo şi cred că oamenii care lucrează la stat în Teleorman ştiu foarte puţine lucruri despre cum funcţionează sectorul privat în aşa fel încât să înţeleagă şi să pună în aplicare un plan de dezvoltare economică“, a explicat Florin Godean, country manager în cadrul firmei de recrutare Adecco România şi Ungaria, pentru zf.ro.
Bucureşti, Cluj, Timiş, Ilfov şi Iaşi sunt zonele cu cele mai mari salarii medii înregistrate în luna martie, aici angajaţii câştigând, în medie, între 3.500 şi peste 4.700 de lei net pe lună.
Cele mai mici salarii din România le obţin angajaţii din Teleorman, Maramureş, Harghita, Suceava şi Brăila, unde valorile salariului mediu net variază între 2.600 şi 2.700 de lei net pe lună.
În ceea ce priveşte creşterile salariale din ultimul an, datele Statisticii arată că inegalităţile salariale dintre regiuni s-au accentuat. Judeţele în care salariile medii sunt mai mari au avut parte şi de cele mai mari creşteri de salarii, pe când judeţele codaşe la salarii au avut creşteri salariale foarte mici sau, în cazul Caraş-Severin, de o scădere salarială medie de 4%.
În ultimul an, cel mai mult au crescut salariile angajaţilor din Braşov (+13,1%), Iaşi (+11,6%), Bihor (+11,5%) şi Timiş (+11,4%), iar cele mai mici creşteri au fost în judeţele Dolj (+1,7%), Brăila (+1,7%), Harghita (+2,6%), Constanţa (+3,1%), Vaslui (+3,4%) şi Teleorman (+3,5%).
„Aş lega această situaţie de oprirea activităţii din zona HoReCa pe perioada pandemiei. Angajaţii cu salarii apropiate de nivelul minim – cei din HoReCa şi din industria auto manufacturieră – au fost afectaţi de oprirea activităţii şi s-a văzut în întreaga masă salarială, practic au ieşit din aceste statistici cei cu salarii minime şi au rămas cei cu salarii mari, din IT şi telecom, de exemplu, unde salariile au continuat să crească“, a mai explicat Florin Godean.
La nivel naţional, salariul mediu a ajuns la 3.547 de lei net în luna martie a acestui an, în creştere cu 7,7% faţă de perioada similară a anului 2020. Deşi angajaţii români au avut parte de creşteri salariale mai mari decât cele practicate în alte state europene, în continuare salariile medii sunt mici în rândul statelor Uniunii Europene.
Cu un salariu mediu de 720 de euro net pe lună, un angajat din România câştigă de patru ori mai puţin decât media salarială a tuturor statelor UE. Totuşi, salariile vor continua să crească, pentru că angajatorii au reluat recrutările atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.
„Deja suntem cu cifrele la ceea ce era înainte de pandemie, iar anul acesta, pentru prima dată, colegii mei din alte state europene ne-au sunat să trimitem candidaţi din România acolo, pentru că au nevoie de noi angajaţi. Noi nu am făcut plasare de personal în străinătate până acum şi nu ne-am mai confruntat cu astfel de cereri. O altă situaţie nouă a fost în duminica în care s-au ridicat restricţiile, când ne-am trezit cu o fluctuaţie de personal de 30% în zona de logistică, pentru că angajaţii din depozite s-au dus să lucreze în HoReCA“, a mai spus Florin Godean de la Adecco.