2 medalii de aur, una de argint și două de bronz. Le-au obținut Serenus Dragoș (clasa a XII-a) și Dominic Ioan Stanoianu (clasa a X-a), Casian Sebastian Chiriac (clasa a X-a), Radu Andrei Vaida (clasa a XII-a) și Robert Brîbndea (clasa a X-a), la concursul internațional de programare ACSL – (American Computer Science League). Toți elevi ai Colegiului Național „Andrei Șaguna”, care, în acest an, a intrat cu 23 de liceeni în finala competiției americane.
Ediția 2021 a fost 100% online, atât calificările, cât și finala, care, până la pandemie, era disputată în Statele Unite ale Americii, „față în față”. În plus, la această ediție, în finală, concurenții au lucrat individual, nu în echipe, așa cum era în alți ani. „Înainte era câte o echipă, de 3-5 persoane și aceasta participa și rezolvau împreună probleme. În echipă, fiecare își dă seama de una, ai uitat aia, ai uitat alta. Așa, singur, trebuie să le sintetizezi pe toate și să ai grijă să nu-ți scape nimic, pentru că pe acest lucru se bazează și concursul, cumva, pe atenție, pe chestii care se întâmplă în viața de zi cu zi și de care trebuie să ții cont, să le coroborezi”, a explicat Serenus Dragoș, din clasa a XII-a.
Colegiul Național „Andrei Șaguna” se află la a 19-a participare la acest concurs și, cu foarte puține excepții, șaguniștii au revenit mereu cu premii. Pentru asta, au muncit și învățat și dincolo de orele de la clasă. „Are o programă diferită de programa pe care o predăm la nivelul liceului în România. Sunt capitole care trebuie, efectiv lucrate cu elevii de la zero, au conexiuni pe undeva cu materia noastră, dar prea îndepărtate și atunci, trebuie lucrate suplimentar”, a explicat prof. Doru Modrișan.
ACSL (American Computer Science League) este unul dintre cele mai longevive concursuri de programare, lansat inițial ca un concurs regional în 1978 în New England, SUA, la niciun an după comercializarea primelor calculatoare personale la scară largă.