Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului, a fost în ultimii patru ani președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitare ISO Mediu, poziție din care ar fi trebuit să implementeze proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în valoare de 100 de milioane de euro.
În timp ce edilul făgărășan se zbătea să emită o strategie în acest domeniu, compania Salco Serv, deținută de Primăria Făgăraș, primea amenzi de 305.000 de lei în urma unor controale ale Gărzii de Mediu Brașov. În principiu, toate sancțiunile au fost acordate pentru depozitarea neconformă a deșeurilor colectate din Făgăraș pe platforma Nitramonia.
Ultima sancțiune a fost dată luna trecută, când s-a constatat că o cantitate de 80 de tone de deșeuri era depozitată aiurea pe platforma fostului combinat chimic. Știrea a făcut înconjurul țării, fiind promovată de însuși șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, care cerea sancțiuni drastice pentru compania făgărășană, patronată de municipalitatea condusă de deja fostul șef al ADI ISO Mediu Brașov, Gheorgghe Sucaciu: 100.000 de lei.
Între timp, Consiliul Local Făgăraş a revocat, la propunerea lui Sucaciu, în ultima sa şedinţă, din 27 mai, două hotărâri mai vechi, prin care Consiliul Judeţean Braşov avea în administrare o suprafaţă de teren pentru amenajarea unei staţii de sortare printr-un proiect european pentru care administraţia judeţeană braşoveană l-a accesat în ciclul bugetar 2007 – 2013, dar pe care nu l-a mai implementat. Practic, până în 27 mai, în Cartea Funciară era notat dreptul real de administrare al Consiliului Judeţean Braşov asupra acestui teren, pe care Consiliul Local l-a pus la dispoziţie pentru construirea „Staţiei de Sortare şi tratare mecano-biologică a deşeurilor din zona Făgăraşului”, noteză bzb.ro.
Terenul în cauză era luat în calcul de administraţia judeţeană braşoveană pentru realizarea celui de-al doilea Centru de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul nostru (mult mai mic decât cel din vecinătatea municipiului Braşov), care să deservească zonele Făgăraş şi Rupea, astfel încât operatorii de salubritate să nu mai fie puşi în situaţia de a transporta deşeurile colectate de la populaţie pe zeci de kilometri.
Acest al doilea centru a fost inclus recent în proiectul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor Braşov, pentru care Consiliul Judeţean va încerca să obţină o finanţare europeană nerambursabilă de peste 100 milioane de euri.