Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României va fi prezentat astăzi, la Palatul Victoria, de premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna şi ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea.
Planul a fost trimis Comisiei Europene şi cuprinde măsuri în educaţie, sănătate, transporturi, administraţie publică, pentru care România doreşte să atragă aproape 30 de miliarde de euro, fonduri comunitare.
Unul dintre proiectele Brașovului incluse pentru finanțare prin acest plan este și Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, care ar urma să rezolve problemele legate de reciclare și de depozitare a gunoiului din întreg județul. Investițiile sunt evaluate la peste 100 de milioane de euro. „Cea mai mare alocare (840 milioane de euro) este prevăzută pentru investițiile de modernizare, completare și dezvoltare a SMID-urilor în corelare cu PJGD / PMGD. Estimarea necesarului investițional la nivel de județ a fost realizată pe baza planurilor județene de gestionare a deșeurilor, adoptate sau în curs de adoptare, și a studiilor de fezabilitate pentru proiecte de SMID aprobate (SMID Galați) sau aflate în pregătire (SMID Ilfov, SMID Brașov)”, se explică în PNRR.
Trenul metropolitan este un alt proiect „cu greutate” al Brașovului care ar urma să fie finanțat prin PNRR, incluzând și linia spre aeroport. „În contextul actual, se identifică necesitatea dezvoltarea infrastructurii feroviare aferente zonelor metropolitane, prin încheierea de acorduri de parteneriate cu administraţiile publice locale în marile centre urbane din ţară, de exemplu: București, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi, Oradea, Sibiu precum și construirea conexiunilor feroviare la aeroporturile internaționale (București T1 și T2, Brașov, Sibiu, Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca și Constanța)”, se precizează în documentație.
La capitol feroviar au fost incluse și lucrările de modernizare a tronsonului Predeal – Brașov, pe lângă continuarea celor de modernizare a secțiunii Brașov – Sighișoara.
PNRR include și investiții în modernizarea sistemelor de desecare-drenaj care deservesc zonele agricole expuse riscului de inundații, iar în județul Brașov sunt propuse astfel de lucrări în zonele Hărman, Prejmer, dar și pe râurile Bârsa și Vulcănița. „A fost realizată prioritizarea proiectelor în funcție de zonele expuse riscului la inundații, cât și de frecvența apariției fenomenelor meteo extreme, rezultând un număr total de 35 de proiecte, cu o suprafață deservită de 442.407,66 ha, și o estimare bugetară de 323.400.000 euro”, se precizează în documentație.
Planul include și măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, dar și pentru monitorizarea calității aerului în întreaga țară. „Vom avea peste tot senzori de măsurare a calității aerului. Primul pas în a rezolva o problemă este să recunoști că o ai. Statul român nu a vrut până acum să măsoare calitatea aerului, crezând că noi, cetățenii, nu ne vom da seama. Am avut fonduri europene pentru aparatură de măsurare a poluării din aer și nu au fost folosite. Această ipocrizie încetează prin PNRR: vom umple România de aparatură de măsurare a aerului; astfel încât copiii noștri să poată să respire. Vom avea 553 de kituri de măsurare în timp real a poluării din aer. Și nu doar că vom ști care e calitatea aerului, dar prin PNRR Garda de Mediu va fi înzestrată cu aparatură de intervenție astfel încât legea și standardele de mediu să fie aplicate”, se specifică în document.
Nu în ultimul rând, se promit investiții în modernizarea a mii de școli, dar și pentru amenajarea de infrastructură pentru biciclete în marile orașe.