După ce acum doi ani, Serviciul Public Local de Termoficare Brașov a implementat un proiect pilot de energie verde, prin instalarea unor panouri solare pe un punct termic din cartierul Astra, acum, proiectul ar urma să fie replicat și în cazul punctului termic de pe strada Tudor Vladimirescu (din zona Pasaj). Investiția a fost inclusă în bugetul pe acest an și se cifrează la suma de 1.050.000 de lei, după cum a precizat directorul SPLT, Mircea Marin. Este vorba de un punct termic care nu este racordat la rețeaua de transport și care produce apă caldă și căldură pentru puțin peste 100 de apartamente din zonă, iar costurile de producție sunt destul de ridicate.
„Din cauza faptului că acest punct termic nu poate fi legat la rețeaua de transport, costul de producție este dublu, și de aceea am decis să instalăm panouri solare, astfel încât să reducem din cantitatea de gaz metan consumată. Pe timp de vară am putea utiliza 50% din energia necesară din energia verde captată de aceste panouri. În cazul punctului termic din cartierul Astra, care alimentează zona Metrom, costurile pentru producerea agentului termic au scăzut în medie cu până la 30%, însă avem avantajul că este legat la rețeaua de transport și practic nu sunt nici pierderi”, a explicat directorul Serviciului de Termoficare.
Panourile solare reacţionează şi la ultraviolete, astfel că şi pe timp de iarnă acestea ajută la producerea agentului termic. Lunile următoare ar urma să fie lansată o licitație publică în vederea amenajării instalației de panouri solare.