Instituțiile europene au ajuns joi la un acord provizoriu asupra Certificatului digital UE Covid-19, care urmează să fie implementat vara aceasta. „Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid”, a anunțat comisarul Didier Reynders. „Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mișcare pentru toți cetățenii”, arată news.ro.
Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie. Acesta va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind Covid va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie.
Sprijin bugetar pentru teste disponibile și la un preț accesibil
Pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile”, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane de euro” în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind Covid. De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de rude/prieteni. Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.
Restricții de călătorie suplimentare numai dacă sunt justificate în mod corespunzător
Statele membre nu ar trebui să impună restricții de călătorie suplimentare ca răspuns la pandemia de Covid-19 cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică”. Statele ar trebui să țină cont de dovezile științifice disponibile, „inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)”. Astfel de măsuri ar trebui notificate celorlalte state membre și Comisiei cu cel puțin 48 de ore înainte.
Un comentariu
Începutul marcării oamenilor după metoda fascistă, cam atât mai poate produce UE încet dar sigur UE devine a struțocamilă necomunism cu fascism. În schimb avem preocupari pentru LGBT și eliminarea cuvântului mama și tata etc. OARE asta-i Europa unita care ne-o dorim ?