Președintele Senatului României, Anca Dragu, a efectuat astăzi o vizită oficială în municipiul Brașov, în cadrul cărei s-a întâlnit cu prefectul județului, reprezentanții administrației județene și a celei locale. Președintele Senatului a fost însoțit în această vizită de mai mulți reprezentanți ai Guvernului României – ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, șeful cancelariei primului ministru, Sergiu Hossu, și doi secretari de stat.
Pe agenda discuțiilor au fost mai multe subiecte, printre care: îmbunătățirea programului „Masă caldă în școli“ și extinderea acestuia și la nivelul municipiului și județului Brașov, realizarea unui proiect pilot de digitalizare bazat pe sistemul GIS pentru județul Brașov; sprijin pentru proiectul de lege pentru terenul necesar construirii Spitalului de Pneumoftiziologie și boli infecțioase; în faza a doua de construcția a Spitalului Regional Brașov, completarea Legii exproprierii 255/2010, astfel încât să includă și investițiile în sistemele de management al deșeurilor, nu numai închiderea depozitelor existente; îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul achizițiilor și urbanismului astfel încât implementarea proiectelor cu fonduri europene să se facă într-un termen optim; clarificarea cadrului parteneriatului public-privat (PPP) pentru proiecte mari, care să dea încredere investitorilor, și autorităților publice; consultarea autorităților locale în elaborarea actelor normative care au legătura cu atragerea fondurilor europene în domenii noi: economia verde, digitalizare și pregătirea administrației locale și a comunității, achiziții ecologice și sociale.
Legea pentru terenul spitalului, în cel mult trei luni
„Am venit la Brașov, este prima oprire dintr-un turneu care cuprinde județul Brașov, județul Sălaj Timiș și Cluj. Promovăm programul „Masa caldă în școli“, dar dorim, în același timp, să discutăm cu autoritățile locale, să găsim problemele cu care se confruntă acestea și ce soluții putem noi să găsim la nivel central, pentru că nu poți conduce din birou, trebuie să ieși în teren. La Brașov am discutat la Consiliul Județean despre aeroportul din Brașov, pe care brașovenii îl așteaptă cu nerăbdare și de care vor fi atât de mândri când va deveni chiar realitate, sper, într-un orizont de timp relativ scurt. Am discutat despre un sistem de management integrat al deșeurilor și modificări legislative ce ar permite accelerarea acestui model, respectiv modificări pe legea exproprierilor, care să permită implementarea acestui model. De asemenea, am mai discutat despre serviciile sociale, cu consilierii locali, despre nevoia de a avea aceste servicii sociale consolidate și – este un subiect destul de amplu – despre cum se face raportul acesta între descentralizarea serviciilor și a veniturilor. E un subiect cam dureros. Terenul pentru spitalul regional se va rezolva într un timp foarte scurt, pentru că acum avem o inițiativă legislativă care va intra în circuitul parlamentar la Senat și eu mă aștept ca legea să fie finalizată, să fie votată, într-un orizont de două-trei de două trei luni“, a precizat președintele Senatului, Anca Dragu.
„În primul rând, înainte de a implementa acest program avem nevoie să facem o analiză a școlilor și a infrastructurii care permite implementarea acestuia, respectiv a nevoii fiecărei școli și a infrastructurii necesare. Apoi, așa cum am discutat în cadrul delegației de astăzi, este nevoie să se modifice Hotărârea de Guvern care să includă și școlile din municipiul Brașov și să vedem programul pilot cu care vom începe câte școli va cuprinde. În bugetul de anul acesta nu a fost prinsă nicio sumă pentru acest aspect, dar o parte din costurile proiectului sunt finanțate de la bugetul de stat, iar cealaltă parte va fi suportată de la bugetul local. În această perioadă, deoarece avem discuții cu directorii de școli pentru implementarea proiectului «Fără lacăte pe curtea școlii!», urmează să introducem în discuțiile pe care le avem și aceste aspecte și să solicităm, alături de inspectorat, o analiză a spațiilor existente“, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu, referindu-se la introducerea programului „Masa caldă în școli“ și în municipiul Brașov.
În acest moment, programul „Masa caldă în școli“ funcționează doar la nivelul a 150 de școli din țară și în doar trei școli din județul Brașov, în Lisa, Părău și Ticușul Vechi.
Pe de altă parte, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, care este în a doua sa vizită la Brașov în ultima lună, după inaugurarea Brașov Cyber HUB (Bv-CyH), cu misiunea de a crea un ecosistem în domeniul securității cibernetice și a tehnologiilor avansate, cu impact regional, național și european, a vorbit despre digitalizarea serviciilor publice, despre necesitatea de a crea baze de date interinstituționale, la nivel național, și despre „Cloud-ul guvernamental“, o platformă care va oferi soluții standardizate, mai ieftine și mai sigure administrațiilor locale pentru implementarea unor astfel de proiecte.
„Vin de fiecare dată la Brașov pentru că am de învățat ceva și asta se întâmplă din contactul cu partenerii noștri la nivelul administrației. De asemenea, e important să avem întâlniri și cu mediul antreprenorial, pentru că sunt clienții noștri și trebuie să îi deservim, și cumva acesta este și unul dintre gândurile cu care am intrat în politică, de a schimba această paradigmă despre statul român, din autoritar, în partener, în servant. Ce proiecte pot fi implementate: Brașovul, ca și oricare altă administrație locală, poate profita, odată cu definitivarea celui mai mare proiect de digitalizare, care înseamnă Cloud-ul guvernamental, de toate serviciile care vor fi puse la dispoziție de Guvernul României, respectiv infrastructură, un spațiu pentru dezvoltarea de aplicații, și de asemenea poate beneficia de aplicațiile puse la dispoziție de Guvernul României“, a spus ministrul.
La finalul zilei, membrii delegației au vizitat și centrul de vaccinare de la CATTIA, pentru a vedea modul de organizare al acestui centru, dar și pentru a da un mesaj de susținere a vaccinării ca soluție pentru întoarcerea la normalitate.