Viceprimarul Flavia Boghiu a primit astăzi vizita unei delegații economice austriece, conduse de consilierul comercial al Ambasadei Austriei la București, Gerd Bommer, cu care a discutat oportunități de afaceri și cooperare între firmele austriece și Brașov. Întâlnirea a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Locala Brașov, într-o conferință cu participanți prezenți fizic, dar și cu invitați în mediul virtual.
Vizita delegației austriece face parte dintr-un proiect desfășurat în perioada 17-20 mai 2021 în patru orașe din țară – București, Brașov, Sibiu, Alba Iulia – în care mai multe companii austriece active în domeniul infrastructurii, respectiv al tehnologiei din infrastructura rutieră, al tehnologiilor urbane („Smart Cities”), al proiectelor derulate pe aeroporturi („Smart Airports”) se interesează de posibilitățile de colaborare, de derulare a unor proiecte comune cu firmele locale și de investiții în domeniile infrastructurii rutiere și tehnologiei urbane. Scopul evenimentului a fost de a contura participanților austrieci o vedere de ansamblu asupra provocărilor acestui sector din România și de a facilita acestora încheierea de noi parteneriate cu firmele sau autoritățile locale.
Asemănări între Brașov și Salzburg
„Cu delegația noastră despre orașe inteligente, tehnologii urbane și aeroporturi inteligente, de fapt dorim să evidențiem know-how-ul și competențele austriece și produsele pe care le avem, și vrem să facem parte din dezvoltarea României, despre care credem că este o dezvoltare minunată și se întâmplă absolut în direcția corectă. Suntem 100% siguri că produsele companiilor austriece și know-how-ul lor pot ajuta în această dezvoltare. Dorim să arătăm ce putem face și cum am putea ajuta. Brașovul seamănă foarte mult cu orașul de unde vin eu – pentru că eu sunt din sudul Salzburg-ului, din munți, din Alpi. Brașovul este o zonă foarte, foarte turistică și are o mulțime de potențial în ceea ce privește domeniul schiabil, împreună cu toată natura care îl înconjoară. Și noi avem acest amestec de mediu și infrastructură – cu un aeroport de dimensiuni mici, cum veți avea și dumneavoastră, și cred că putem face transfer de know-how și putem ajuta foarte mult, pentru o dezvoltare care poate fi în egală măsură ecologică și durabilă“, a declarat consilierul comercial ala Ambasadei Austriei la București, Gerd Bommer.
„Ne-am bucurat să avem astăzi delegația austriacă economică în vizită la Brașov. Am discutat despre posibilitatea de a dezvolta proiecte comune, am prezentat strategia pe care o avem pentru Brașov, viziunea comună precum și felul în care se poate așeza dezvoltarea orașului în raport cu ceea ce au dumnealor de oferit. Este important ca, pe viitor, tot ceea ce înseamnă investiții în Brașov să se alinieze viziunii pe care o avem pentru un oraș cu adevărat verde, sustenabil, pe principiile smart city și pe dezvoltare care să aducă beneficii orașului nostru, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Ce firme „au testat terenul” la Brașov
Din delegație fac parte ofertanți de sisteme pentru creșterea siguranței circulației traficului rutier și pe calea ferată (firmele EBE Solutions și Gmundner Fertigteile), dezvoltatori de proiecte din domeniul protecției mediului și al tehnologiei urbane (firma ContraPlusUltra și Institutul austriac de cercetare în tehnologie, AIT Austrian Institute), tehnologii pentru construcția și iluminarea clădirilor (firma Berger), soluții de înaltă eficiență energetică pentru transmiterea căldurii și a agentului termic (firmele Klinger Fluid Control și Ingrid Blecha) și nu în ultimul rând, ofertanți de sisteme de securitate pentru aeroporturi și soluții împotriva incendiilor (firmele Dynell și Rosenbauer International) sau soluții pentru apa uzată (Steinzeug-Keramo).
Reprezentanții Brașovului au prezentat o serie de proiecte aflate în derulare sau implementate deja și cu faze ulterioare de dezvoltare, cum ar fi Managementul integrat al sistemului de transport public, sistemul de iluminat inteligent, proiectele de infrastructură verde, țintele de reducere a poluării și management al deșeurilor, dar și proiectul Parcului Natural Brassovia, regenerarea urbană a fostei platforme Rulmentul, sau proiectele de transport verde, între care și trenul metropolitan. La rândul lor, austriecii au prezentat pe scurt domeniile de activitate și portofoliile firmelor pe care le reprezintă, urmând ca ambele părți să identifice oportunitățile de colaborare.