Începând de astăzi, de la ora 10.00, au început înscrierile persoanelor fizice în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. După înscriere în platformă, electrocasnice.afm.ro/, datele sunt verificate, iar abia din data de 21 mai se vor putea genera primele vouchere, pe etape, în funcție de categoriile de aparate.
„Săptămâna aceasta, Vinerea Verde vine cu o veste bună pentru toţi cetăţenii: începând cu 14 mai, se dă startul Programului Naţional Rabla pentru Electrocasnice. Este programul prin care oricine doreşte să îşi înlocuiască un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu”, a transmis MiInisterul Mediului. La rândul lor, reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu au precizat că „persoanele fizice îşi pot crea conturile de utilizator în aplicaţia informatică, timp de 7 zile, în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice”.
9 categorii de produse, eligibile
Programul are anul acesta un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa, estimându-se peste 200.000 de beneficiari.
Sunt eligibile nouă categorii de produse: maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiţionat, televizoare, aspiratoare, laptopuri şi tablete. Persoanele care doresc să beneficieze de oricare dintre cele nouă categorii de echipamente, trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să îşi genereze contul de utilizator.
Programul are trei etape:
Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi aparatele frigorifice.
Etapa 2: între 04 şi 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri şi tablete.
Etapa 3: 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.
Practic, după ce își vor crea contul, cei interesați vor trebui să reintre în perioada respectivă în aplicație, respectiv pe electrocasnice.afm.ro/ pentru a-și genera voucher-ul de cumpărături cu care se vor prezenta la magazin și vor primi reducerea de preț.
Generarea de vouchere se realizează din meniul situat în partea din stânga sus al aplicaţiei.
– Utilizatorul autentificat va selecta opţiunea „Generează voucher” din meniu şi o să fie redirecţionat către pagina unde poate genera voucherele.
– Din lista „Tip voucher” se va selecta dispozitivul electrocasnic pentru care doreşte generarea voucherului, se va confirma prin bifă că nu are datorii la bugetul local şi de stat şi apoi se va selecta butonul „Salvare
– Aplicaţia va genera voucherul şi-l va afişa în pagină.
Manualul de utilizare al aplicației este disponibil pe următorul link:
https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2021/ghid-utilizare-solicitanti-pf.pdf
Sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasa energetică D, la maşinile de spălat rufe cel puţin clasa energetică C, 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat care trebuie să fie în cel puţin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare clasele energetică cel puţin E, 400 de lei pentru televizoare, având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe A++, 200 de lei pentru aspiratoare, consumul să fie mai mic de 43 kilowatti oră pe an şi 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete.
„În ediţia trecută au fost probleme în momentul înscrierii beneficiarilor, sistemul a cedat, motiv pentru care am regândit acest sistem şi în prima fază, printr-un proces foarte simplu se vor înregistra beneficiarii în sistemul informatic. Trebuie să menţioneze nume, prenume, localitate, judeţ, cod numeric personal, adresă de email şi număr de telefon valid şi are opţiunea de a încărca pe loc un buletin de identitate sau o carte de identitate şi o declaraţie pe propria răspundere că punem la dispoziţia AFM datele personale”, a afirmat Tanczos Barna.
Înscrierile în program se vor putea efectua până în data de 20 mai
Care sunt pașii pentru înscriere pe electrocasnice.afm.ro/:
- Înregistrarea
- Selectaţi butonul „Înregistrare beneficiar” şi apoi completaţi informaţiile solicitate
- Completaţi toate câmpurile cu informaţiile necesare şi bifaţi căsuţele din formular.
- Selectaţi butonul „Creează un cont nou”. Veţi primi un SMS cu un cod. – Introduceţi codul de activare pentru a finaliza înregistrarea şi apăsaţi butonul „Activare cont”.
- Autentificaţi-vă în aplicaţie utilizând adresa de email si parola completate in cadrul formularului de – Înregistrare – ATENŢIE! Datele introduse în formular vor fi comparate cu datele din documentul de identitate încărcat. CNP-ul introdus nu se mai poate modifica/corecta după crearea contului.
2. Autentificarea în aplicaţie
– Selectaţi butonul „Autentificare” din partea din dreapta sus a aplicaţiei
– Introduceţi datele de autentificare în câmpurile prezentate „E-mail” şi „Parola”
– Selectaţi butonul „Autentificare”
3. Vizualizarea datelor completate în cadrul procesului de creare cont
– După autentificare în contul personal, utilizatorul persoană fizică poate vizualiza datele completate apăsând pe pictograma cu numele propriu din partea dreaptă sus.
– Se va accesa opţiunea “Profil”.
4. Completarea datelor personale şi ataşarea documentelor necesare
– După autentificarea în contul personal, fiecare beneficiar persoană fizică îşi poate edita / completa datele personale accesând secţiunea „Profil”.
– Pentru a edita datele se va apăsa pe butonul “Editează profil”.
– În ecranul de editare profil se poate încărca copia scanată a Cărţii de identitate (CI) sau a Buletinului de identitate (BI), şi declaraţia pe propria răspundere a solicitantului.
– Toate datele, cu excepţia CNP-ului, pot fi modificate. După efectuarea modificărilor, selectaţi butonul „Salvează” pentru a salva modificările efectuate.
5. Generarea declaraţiei
– Declaraţia pe proprie răspundere a solicitantului necesară utilizării voucherelor se va genera prin accesarea butonului „Tipăreşte declaraţie” după completarea informaţiilor necesare din profilul de utilizator.
După selectarea butonului „Tipăreşte declaraţia” utilizatorul va fi îndrumat să salveze local declaraţia. Aveţi obligaţia de a o imprima, semna, scana şi reîncărca declaraţia semnată în contul dumneavoastră. Pentru a putea încărca declarația semnată va trebui să mergeți pe butonul „Editează profil”.
7. Generarea voucherelor se va efectua conform calendarului anunțat, începând din data de 21 mai