Pe parcursul ultimului an, societăţile furnizoare de utilităţi au desfăşurat lucrări importante în zona Ghimbav, pentru racordarea Aeroportului la alimentarea cu electricitate, gaze naturale, apă, precum şi la reţeaua de canalizare. Aceste investiţii au fost planificate, proiectate, executate şi finanţate de societăţile de utilităţi publice, la solicitarea Consiliului Judeţean Braşov.
Vineri, 7 mai, pe amplasamentul de la Ghimbav a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Aeroportului, executate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud.
Astfel, Aeroportul are asigurată alimentarea cu curent electric, fiind racordat la reţea cu ajutorul unui cablu amplasat subteran (LES 20 kV), pe o lungime de 185 metri, de la staţia electrică ICA Ghimbav din vecinătatea IAR, până la punctul de conexiune (PC 20kV), construit pe amplasamentul Aeroportului. Punctul de conexiune are o anvelopă din beton, cu acţionare din interior a aparatelor de comutaţie şi cu acces direct din exterior, fiind dotat cu echipamentele necesare asigurării alimentării cu curent electric, inclusiv cu o linie de alimentare de rezervă.
Lucrările propriu-zise au fost finanţate de SDEE Transilvania Sud, iar Consiliul Judeţean Braşov a achitat taxa de racordare la reţea, în valoare de 476.190 lei. În funcție de etapele de dezvoltare a Aeroportului, SDEE Transilvania Sud va realiza lucrări de mărire a puterii maxime absorbite (până la 0,8 MW) și dotarea punctului de conexiune cu echipamentele aferente.
Lucrările de alimentare cu gaz urmează să fie recepţionate
Distrigaz Sud Reţele a proiectat şi a realizat lucrările de extindere a conductei de gaze şi realizare a branşamentului la Aeroportul Braşov, în urma cărora obiectivul a fost racordat la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Practic, conducta de distribuţie din localitatea Ghimbav a fost extinsă cu 1.321 metri, fiind pozată subteran, paralel cu drumul de acces către Aeroport – aflat în construcție, până la clădirea energetică de pe amplasamentul Aeroportului, care este şi ea în construcţie.
De asemenea, a fost construit punctul de cuplare cu căminul de racord aferent (vana de cuplare, branșamentul/racordul de gaze naturale din ţeavă de polietilenă de diametru 110 mm și lungime de 11 metri pozată/montată subteran), care asigură legătura cu conducta de distribuție a gazelor naturale de presiune redusă care alimentează platforma IAR Ghimbav. În căminul de racord au fost montate echipamente specifice: post de reglare şi de măsurare a presiunii gazelor naturale, regulator şi contor. Lucrările s-au încheiat şi urmează să fie recepţionate, costurile acestora fiind suportate de Distrigaz Sud Reţele.
Reţelele de apă şi canalizare, finalizate
Pentru asigurarea alimentării cu apă şi preluarea apelor uzate din zona Aeroportului Internaţional Braşov, operatorul regional SC Compania Apa Braşov SA a realizat trei tipuri de lucrări. Unele au vizat extinderea rețelei pe o lungime de 2.400 de metri, din orașul Ghimbav, până la amplasament, montarea a nouă hidranți de incendiu şi construirea a trei cămine de vane, precum și a căminului de branșament al Aeroportului. De asemenea, a fost realizată rețeaua de canalizare, cu o lungime de 3.700 de metri, de la Ghimbav, până la Aeroport şi cu prelungire în colectorul principal, iar pe traseu s-au construit 77 de cămine de vizitare. Cea de-a treia componentă a lucrărilor a fost montarea conductei de refulare, pe o lungime de 3.300 de metri, de la stația de pompare compactă situată la intrarea în aeroport, până în oraşul Ghimbav, aceasta asigurând descărcarea apelor uzate.
Toate reţelele sunt amplasate în principal de-a lungul drumului judeţean 103 C care leagă amplasamentul Aeroportului de Drumul Naţional 1. Lucrările au fost recepţionate în septembrie 2020 şi au o perioadă de garanţie de trei ani. Valoarea acestora a fost de aproximativ 16 milioane de lei (cu TVA), finanţarea fiind asigurată din bugetul Companiei Apa Braşov.
4 comentarii
Doamne ajuta sa-mi vad visul cu ochii . Brașovul sa aiba aeroport. ????
Bine ca acum vedem unde ne ducem la wc..!..
,,Aeroportului, SDEE Transilvania Sud va realiza lucrări de mărire a puterii maxime absorbite (până la 0,8 MW) și dotarea punctului de conexiune cu echipamentele aferente.” Verificați va rog. Doar 0,8 MW? Apoi verificați și dacă aeroportul poate sa aibă doar o singura alimentare cu E.E., acel LES 20kv. În rest nu m-am uitat. Este prea stufos și inutil sa ne incarcam mintea. Rog totuși ca materialele sa fie prezentate corect. Cel de fata se vrea ceva gen raport desi nu ar fi fost necesar pentru publicul larg. Dar dacă se întra în amănunte atunci și acele amănunte cred ca ar fi normal sa fie prezentate cu corectitudine.
CÎND ESTE PRIMUL ZBOR